Osudili reakcije javnosti
147

Udruženje tužilaca i sudija pozvalo na neostrašćenu analizu sudske odluke u predmetu "Zijad Mutap"

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja tužilaca i sudija podsjetili su na složenu obavezu nezavisnog i nepristranog suđenja na bazi predočenih dokaza, koje se ne priklanja očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima.

"Na ovaj poziv možemo odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude. Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza. Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi. ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka", poručili su.

Naglašavaju da se uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke može i smije provjeravati samo na osnovu detaljnog obrazloženja iste kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti.

"Takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka. Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bh. pravosuđa. ZKT zbog toga osuđuje ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini", ističu iz Zajedničkog koordinacionog tijela sudija i tužilaca BiH.

Podsjetili su i nosioce pravosudnih funkcije na složenost stanja u bh. pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u njihov rad, kao i društvenu ulogu koja im je povjerena, a koja obavezuje da svakom odlukom (tužilačkom i sudskom) grade pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena.