Apel svima
102

Udruženje roditelja maloljetne djece: Ugradite klima-uređaje u vozila javnog prijevoza u Sarajevu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH pokrenulo je incijativu da se u vozila javnog prijevoza u gradu Sarajevu ugrade klima-uređaji.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, tokom ljetnih dana su nesnošljive vrućine, a u javnom prijevozu, posebno u popodnevnim satima, nastaje gužva i prenatrpanost putnika.

"Posebno djeca i osobe starije dobi teško podnose vožnju u uslovima kakve navodimo, pa zato udruženje poziva sve legalne institucije ove države, sva preduzeća i pojedince da osiguraju sredstva kako bi se nabavili prijeko potrebni klima-uređaji, koji bi se odmah instalirali u vozila javnog prevoza (GRAS)", kaže se u saopćenju.

Napominju kako nije rijedak slučaj da osjetljive kategorije stanovništva u javnom prijevozu od vrućine padaju u nesvijest.

"Naročito molimo preduzeća koja se bave proizvodnjom i montažom klima-uređaja, da doniraju uređaje i da ih ugrade u vozila. Po ugradnji uređaja u vozilo, odmah vidno napisati 'Klimatizorano vozilo', a kako bi starije osobe i djeca sa roditeljima prioritetno koristili ovakavu pogodnost. Mi u udruženju izražavamo spremnost da stupimo u vezu sa firmama koja se bave klima-uređajima, u BiH i u inostranstvu, aplelovati ćemo i na našu dijasporu da pomognu građanima Sarajeva", kaže se u saopćenju.