BiH
0

Udruženje poljoprivrednika najavilo protestni skup pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) saopćilo je da u saradnji sa Savezom poljoprivrednika FBiH 24. decembra u 10 sati organizira pred zgradom Vlade FBiH protestni skup poljoprivrednika.

Cilj protesta, kako se navodi u saopćenju UPBiH, jeste vršenje pritiska na federalnu Vladu i njeno resorno ministarstvo zbog neispunjenja obaveza koje su preuzeli usvajanjem Strategije razvoja poljoprivrede – da se izdvoji najmanje šest posto od federalnog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u 2008. tj oko 100 miliona KM, te zbog neispunjenja obećanja premijera i ministra poljoprivrede o pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu od suše i poskupljenja repromaterijala koji koriste za svoju proizvodnju.

Također, udruženja poljoprivrednika ovim protestom pokušavaju da privole federalnu Vladu, da prvi put primijeni federalni Zakon o poljoprivredi koji omogućava intervenciju Vlade na području cijena poljoprivrednih proizvoda, te da poveća otkupnu cijenu za mlijeko , uz napomenu da su mljekare povećale cijene svojih prerađevina za 20-90 posto, iako se njima nije desila suša već poljoprivrednicima.

UPBiH je još saopćio da se najavljena blokada svih graničnih prijelaza, institucija vlasti na razini države, entiteta, te najava blokada prilaza glavnom gradu odgađa za 28. decembar, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi koji su navedeni, a upućeni su Vladi Federacije BiH, kao i oni koji su upućeni Vijeću ministara i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH a odnose se na donošenje zakona o carinskoj tarifi.