BiH
0

Udruženje nepušača u BiH: Povećajte porez na cigarete!

FENA
Udruženje nepušača u BiH poziva državne vlasti BiH da povećaju porez na cigarete. Osim što bi na ovaj način došlo do boljeg punjenja proračuna Udruženje smatra kako bi i jedan dio građana bio prinuđen prestati s kupnjom skupljih cigareta, s obzirom na to da su cijene cigareta u BiH izrazito niske u odnosu na zemlje u EU i SAD-a.

Udruženje objašnjava da i niska cijena cigareta pogoduje velikom broju ovisnika o nikotinu pa bi na ovaj način zbog skupljih cigareta jedan dio pušača bio prisiljen ostaviti se ove opasne navike te na taj način prestati s ugrožavanjem svoga zdravlja i s ugrožavanjem zdravlja okolice.

Britansko ministarstvo zdravlja razmišlja o uvođenu dozvola za pušenje kojima bi se ograničila kupnja maloljetnicima, a punoljetni pušači bi morali uplaćivati određenu svotu novca koji bi išao u zdravstveni fond. S druge strane, vlast u BiH i dalje ne čini ništa u sprječavanju ovog poroka ili čini vrlo malo.

Udruženje nepušača smatra da treba usvojiti zakonska rješenja koja omogućuju dodatno punjenje proračuna čime bi se smanjio pritisak na Fond za zdravstvo koji izdvaja ogromne iznose upravo za liječenje građana oboljelih od karcinoma i drugih bolesti uzrokovanih pušenjem.

-Neophodno je osigurati punu pravnu i političku podršku za pojačan nadzor primjene i poštivanja postojećih i budućih propisa o kontroli, odnosno proizvodnji, prometu i potrošnji duhana, saopćeno je iz Udruženja nepušača u BiH.