Dokazat će istinu
544

Udruženje generala BiH o presudi Mahmuljinu: U našoj borbi nije bilo sistematskih zločina

G. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Udruženje generala Bosne i Hercegovine oglasilo se danas nakon presude generalu Sakibu Mahmuljinu.
Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, drugostepenom presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

"Udruženje generala Bosne i Hercegovine od svoga osnivanja uvijek je doprinosilo i doprinosi izgradnji i jačanju institucija države Bosne i Hercegovine. U povodu današnje presude našem članu generalu Sakibu Mahmuljinu izrečene pred Sudom Bosne i Hercegovine, bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu", naveli su u saopćenju.

Kako dodaju, kako su se borili za odbranu naše države devedesetih godina, istim žarom će nastaviti borbu i danas, ali ovaj put kroz podršku i lični doprinos izgradnji stabilnih državnih institucija po mjeri svih građana.

"Naš prioritet će ostati i na istrajavanju u pravnoj borbi kroz koju ćemo dokazati i pred domaćim pravosudnim institucijama da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala. Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u Bosni i Hercegovini imamo vjeru da će se naše pravosuđe otrgnuti od svih vrsta pritisaka, pa i od onih koji pokušavaju izjednačiti 'sve strane'", stoji u saopćenju.

U konkretnom slučaju generala Mahmuljina, vjeruju da će nadležne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini (Ustavni Sud BiH), a u konačnici, ako se bude moralo, i nadležni evropski sudovi, sagledati sve relevantne dokaze i donijeti konačnu presudu.