Najavio ministar pravde
37

Državni parlamentarci raspravljali o Mahmuljinu: Najavljeno slanje urgencije za njegovo izručenje

S. Š.
Mahmuljin je osuđen na osma godina zatvora, o njegovom izdžavanju kazne zanimao se zastupnik SNSD-a (Foto: Klix.ba)
Mahmuljin je osuđen na osma godina zatvora, o njegovom izdžavanju kazne zanimao se zastupnik SNSD-a (Foto: Klix.ba)
U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a prije razmatranja o prijedlozima zakona, na dnevnom redu su poslanička pitanja.

Zastupnik SNSD-a Milorad Kojić postavio je pitanju ministru pravde BiH Davoru Bunozi, a odnosilo se na izručenje bivšeg komandanta Armije RBiH Sakiba Mahmuljina iz Turske.

Kojić kaže da, imajući u vidu, surovost zločina, "žrtve ali i porodice žrtava" zaslužuju da Mahmuljin, kao neko pod čijim su komandama "odsijecane glave" - kako je to danas rekao Kojić - bude na odsluženju zatvorske kazne.

"U vezi upita kada će biti izručen, dajem konkretan odgovor da ne postoji konkretan odgovor jer pitanje treba postaviti nadležnim institucijama. Ministarstvo pravde je 23. februara ove godine dostavilo zamolbu Suda BiH o izručenju Mahmuljina i do danas nismo dobili odgovor. U narednom periodu ćemo poslati urgenciju da se postupi po izručenju", rekao je Bunoza.

Podsjetit ćemo, Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, drugostepenom presudom Suda BiH je u aprilu prošle godine osuđen na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljin se nakon toga nije odazvao na poziv Suda BiH na izdržavanje kazne, a Interpol je za njim raspisao potjernicu. Od tada postoje navodi da se Mahmuljin nazali u Turskoj.