Sarajevski školarci
255

Učiteljica Durmo dočekala treću generaciju prvačića: Najzahtjevniji, ali i najljepši posao

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D.Ć./Klix.ba (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Veliko uzbuđenje vlada u osnovnoj školi "Grbavica 1" jer su prvačaći prvi put sjeli u školske klupe. Posebni su ovo dani i za učiteljicu Nerminu Durmo koja je dočekala treću generaciju prvačića u devetogodišnjoj karijeri učiteljice.

Djevojčice i dječaci mirno su sjedili u klupama i znatiželjno gledali u svoju učiteljicu koja im je objašnjavala kako će izgledati dalji tok njihovog obrazovanja. Naglasak je bio na prijateljstvu, druženju i poštenju.

"Dok sam posmatrala svoje nove đake i njihove roditelje vidjela sam da su jako uzbuđeni i da imaju blagu tremu, da ne kažem strah. I mi učitelji se isto tako osjećamo. Bez obzira što mi ovo nije prva generacija, svaki put osjećam tremu i uzbuđenje, ali to je pozitivno uzbuđenje i nadam se da je isto kod roditelja i đaka. Najvažnije mi je da djeca doživljavaju školu kao nešto što njima pripada i čemu oni pripadaju i da zavole školu jer kada vole svoju učiteljicu oni će voljeti i školu i sve teškoće i pripreme ćemo lakše prevazići kada je tu ljubav", kazala je Durmo.

S obzirom da dolaze iz vrtića ili predškolskog, dosta ih dolazi s nekom vrstom predznanja i navikama kako da se ponašaju u obrazovnoj ustanovi. Učiteljima je, kaže Durmo, najvažnije da djeca imaju izgrađene socijalne vještine, da imaju osjećaj za prijateljstvo i da se znaju družiti.

"Jako mi je bitno, a to je ono na čemu i treba raditi, jeste da imaju razvijenu finu motoriku i govor. To je uz ranije navedeno i higijenske navike, sasvim dovoljno za početak. Što se tiče znanja, to će se graditi", rekla je učiteljica.

Iako ovaj posao predstavlja veliku odgovornost jer su učitelji ti koji prvi uvode mališane u svijet obrazovanja, ozbiljnosti i odraslih ljudi, Durmo ističe da se ne može zamisliti u drugoj ulozi.

"Svaki posao nosi svoju težinu, ali kada se voli posao to je lakše i ko da ga ne voli pored ove divne djece. Ne bih mijenjala svoj posao jer to je nešto što vam uđe pod koži i teško se toga možete riješiti. Možda je najzahtjevniji, ali je i najljepši posao jer sve muke i teškoće koje imamo nestanu kada vidimo rezultate djece. To je nama satisfakcija", istakla je.

Njena najveća nagrada je, kako kaže, kada i godinama nakon što je ispratila svoju generaciju, vidi dječake i djevojčice kako su postali dobri i uspješni ljudi.

"Najdraže mi je kada smo s osmijehom priđu i pozdrave kao svoju učiteljicu. Znanje je svuda oko nas i može se naučiti na razne načine, ali najviše od sebe očekujem je to da postanu dobri ljudi", kazala je.

Ovo je poseban dan i za direktoricu Almiru Tabaković jer joj je ovo prva generacija prvačića otkako je na ovoj funkciji. Godinama je u prosvjeti i radila je s djecom.

"Vrlo sam uzbuđena zbog nove generacije prvačića. Radit ćemo na tome da im prenesemo znanje. uvest ćemo i male novine jer pratimo trendove i tehnologiju koja ide naprijed s obzirom da živimo u digitalnom svijetu. Trudimo se da budemo prepoznatljiva škola kao i do sada i da zadržimo ono što se pokazalo dobrim, a mijenjamo ono što nije. Prilagođavamo se roditeljima i radimo na kvaliteti znanja", kazala je direkorica OŠ Grbavica 1.

Istakla je da će sav trud svi zajedno uložiti da se ovi mali umovi razviju i izađu s mnogo znanja i vještina, spremni za srednju školu i svijet odraslih ljudi.

"insistiramo na tome da učenik treba da zasluži ocjenu, a ne da mu se pokloni. Nastojat ću da uvežem roditelje, učenike i školu jer mislim da je to dobra stvar. Imat ćemo otvoreni dan za roditelje, zajedničke sportske aktivnosti i dosta drugih lijepih stvari koje će nas povezati", rekla je Tabaković.

Za najljepši početak prvačićima pobrinuli su se učenici ove osnove škole koji su pripremili priredbu za svoj drugare i zaželjeli im da najljepše dane provedu upravo u ovoj školi, steknu nova prijateljstva i obogate svoje znanje, a načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je sa saradnicima im je podijelio ruksake i školski pribor.