BiH
0

Učenici ekonomske škole prikupili novac za Dom na Bjelavama

FENA
Ekonomska škola u Sarajevu današnji dan posvetila je humanitarnoj akciji pod nazivom "1 kolač=1 osmijeh" tokom koje su učenici i profesori kupovinom kolača donirali novac za Dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama.

Više od 100 osoba prisustvovalo je akciji tokom koje su uz pjesmu, prezentacije učeničkih talenata i sekcija te ples samo u prvoj polovini dana učenici prikupili 910 KM.

Cijela akcija od ideje do realizacije samostalno je djelo učenika, pod vodstvom Vijeća učenika, a uz podršku uprave škole, saopćeno je iz Udruženja građana Infohouse.

Prepoznavši vrijednost ideje učenika Srednje ekonomske škole ovu akciju podržali su brojni građani Sarajeva, od pojedinaca poput taksiste Edina Hrnjića koji je besplatno prevozio kolače do škole, od slastičarnica i picerija koje su donirale kolače poput "Palma", "Jadranka", "Ema", "Ramis", "Dundee", te Kollygraf d.o.o. koji je besplatno štampao dio promotivnog materijala.

Ova akcija je osvojila četvrto mjesto u maju na Sajmu ideja, u okviru projekta Volontiraj-kreditiraj 2007., na osnovu glasanja učenika iz 16 srednjih škola Sarajeva, učesnica u ovom projektu.

Još četiri škole trebaju do kraja decembra implementirati pobjedničke projekte i time zaokružiti ovaj projekt i najaviti novi - Volontiraj-Kreditiraj 2008. koji će biti održan u više gradova tokom iduće godine.

U saradnji sa Stiftungom Schuelerom Helfenom Lebeom, GTZ -tom i Privrednom komorom Kantona Sarajevo UG Infohouse je početkom 2007. pokrenulo prvi projekt u BiH - Volontiraj-kreditiraj, koji povezuje učenike srednjih škola i firme.

Jedan dan redovne nastave učenici 17 srednjih škola Kantona Sarajevo zamijenili su Socijalnim danom (10. maj 2007.), danom rada u nekoj od firmi ili nevladinih organizacija. Taj dan, 380 učenika radilo je u 77 firmi i organizacija i zaradili su 6.395 KM. Tim novcem su finansirani samo najbolji školski projekti prezentirani i izabrani od učenika na Sajmu ideja, koji se održao 26. maja 2007. u Sarajevu.

Tokom ove inicijative učenici su naučili pisati projekte, zaraditi novac za njih u sarajevskim firmama, izabrati najbolje i implementirati ih. Ali i spoznati vrijednost rada te pokazati svoje poslovne komunikacijske vještine potencijalnim budućim poslodavcima.