Komisija za sigurnost PSBiH
0

Ubrzati donošenje zakona koji mogu spriječiti terorizam u BiH

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas informacije o aktivnostima nadležnih institucija i agencija te predložene mjere u vezi s terorističkim napadom na Policijsku upravu Bugojno 27. juna ove godine.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je članovima komisije predočio prijedlog mjera radi sprečavanja ovakvih i sličnih slučajeva.

Jedna od predloženih mjera je provođenje Strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma ili, kako je kazao, da se razmisli da se ta strategija pretoči u jedan zakon o prevenciji i borbi protiv terorizma u BiH.

Također treba hitno ubrzati proceduru zakona koji nisu usvojeni od Parlamentarne skupštine BiH, a mogu doprinijeti spečavanju terorizma u BiH.

Neki od tih zakona su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka; Prijedlog zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima; Prijedlog zakona o oružju; Prijedlog zakona o prijevozu opasnih materija; Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH...

"Od neusvojenih zakona, zakon o oružju je najvažniji u okviru borbe protiv terorizma od onih koji su u parlamentarnoj proceduri“, kazao je ministar Ahmetović.

Ukazao je i na potrebu usvajanja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji će omogućiti bolji protok informacija između policijskih agencija kada je u pitanju ova oblast.

Također, potrebno je ubrzati potpisivanje Sporazuma o policijskoj saradnji sa Republikom Srbijom.

Treba inicirati donošenje i usvajanje izmjena i dopuna postojećeg zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i davanje OSA-i policijskih ovlaštenja.

"To je inicijativa koju smo dobili od direktora obavještajne službe BiH“, kazao je ministar Ahmetović.

Po njegovim riječima, treba inicirati donošenje zakona o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala na nivou BiH ili entiteta, što je stvar političkog dogovora.

"Ministarstvo sigurnosti BiH predlaže da Ministarstvo pravde BiH preispita postojeću kaznenu politiku kao i mogućnost izrade izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u dijelu sankcija odnosno raspona kazni koje se odnose na krivična dijela protiv integriteta BiH i krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom s posebnim akcentom na krivično djelo, terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističke aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe“, kazao je ministar Ahmetović.

Takođe, Ministarstvo sigurnosti BiH predlaže Zajedničkoj komisiji da zakaže posebnu sjednicu sa nadležnim agencijama u vezi jačanja kapaciteta u borbi protiv takozvanog unutrašnjeg i međunarodnog terorizma.

Tokom diskusije, između ostalog je istaknuto da je ovaj problem društveni problem i da se cijelo društvo mora ozbiljno posvetiti tome.

Sjednici Zajedničke komisije prisustvovali su, pored ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić, te glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin.