BiH
0

U ZDK-u na snazi mjere neposredne kontrole cijena

FENA
Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je donijela Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena kojom se određuju cijene proizvoda i usluga od interesa za Zeničko-dobojski kanton.

U ove proizvode i usluge spadaju sve vrste brašna od merkantilne pšenice namijenjene ljudskoj ishrani bez obzira na pakovanje te sve vrste hljeba od brašna žitarica osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda i sve vrste mlijeka, šećera, svježeg mesa i ribe, prijevoz putnika između dvije i više općina unutar ZDK-a i usluge u obrazovanju i zdravstvu.

Donošenje ovakve odluke uslijedilo je radi sprječavanja većeg poremećaja na tržištu, a proizvođači i trgovci dužni su od dana stupanja na snagu ove odluke cijene formirati prema istoj.

"Veleprodajna marža brašna u privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine naveliko iznosi maksimalno do pet posto na nabavnu cijenu. Maloprodajna marža brašna kod pravnih i fizičkih subjekata koja obavljaju djelatnost trgovine namalo iznosi maksimalno do 10 posto na nabavnu cijenu. Veleprodajna marža hljeba u privrednim društvima koja se bave trgovinom naveliko iznosi maksimalno do 17 posto na nabavnu cijenu, a maloprodajna marža hljeba iznosi maksimalno do 12 posto na nabavnu cijenu.

Veleprodajna marža mlijeka može iznositi maksimalno do šest posto na nabavnu cijenu, a maloprodajna kod trgovaca maksimalno do 10 posto na nabavnu cijenu. Za šećer veleprodajna marža određena je u visini od maksimalno do šest posto na nabavnu cijenu, a maloprodajna marža – do 15 posto na nabavnu cijenu" između ostalog stoji u Odluci Vlade ZDK-a.

Pravni i fizički subjekti na području ZDK-a u roku od 15 dana po stupanju na snagu ove odluke Ministarstvu za privredu trebaju dostaviti obavještenje o sadašnjem nivou cijena i marži proizvoda i cijena usluga spomenutih u ovoj odluci. Kontrolu provođenja Odluke vršit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK-a.