Početak školske godine
74

U ZDK se nadaju da je zaustavljen veliki pad upisa prvačića i da se građani vraćaju u BiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Centralna svečanost povodom početka nove školske godine u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u 61 osnovnoj te 30 srednjih škola održana je u Osnovnoj školi "Miroslav Krleža" u Zenici.

Svečanosti su prisustvovati predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kantonalna ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić, predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture - Kantonalni odbor ZDK, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Selvedin Šatorović i Grada Zenice na čelu sa Fuadom Kasumovićem.

Ministrica Subašić je kazala da je ove godine 52 učenika manje u odnosu na protekle godine kada je znalo biti manje i do 500 učenika.

"Nadam se da je trend pada broja upisa učenika u prve razrede osnovnih škola, na neki način, zaustavljen. Iskreno se nadamo da smo, barem, zaustavili taj trend pada upisane djece jer smo ove godine imali samo 52 učenika manje upisana, a prošlih godina je bilo i po 500 učenika. Posebno me raduje da smo ove godine upisali 100 učenika u prve razrede srednjih škola. Svjedoci smo i povratka našeg stanovništva i djece koja su završavala osnovnu školu negdje vani i odlučili su da se vrate u Bosnu i Hercegovinu", kazala je ministrica Subašić.

Dodala je i da je osoblje tokom raspusta imalo posebne obuke, da su donesene novi pedagoški normativi te da su svi na raspolaganju djeci i roditeljima u rješavanju svih problema kako ne bi bilo neželjenih događaja.

Gimnazija u Kaknju zbog izvođenja infrastrukturnih radova ovu školsku godinu je počela online načinom rada, a ministrica Subašić je iskazala zadovoljstvo što su tokom raspusta nastavljeni projekti uređenja škola za što bolji ambijent učenika i osoblja.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović je kazao da nije zadovoljan statusom prosvjetnih radnika koji su veoma bitan faktor i odgajatelji u školama.

"Ne možemo biti zadovolji statusom prosvjetnih radnika, posebno u ZDK gdje nismo završili pregovore oko usklađivanja plaća jer rastu i troškovi. Raduje nas da smo imali jučer sastanak s članovima Vlade ZDK i dogovorili smo se da se pregovori intenziviraju kako bismo imali u narednih dana obostrano zadovoljstvo", kazao je Šatorović te dodao da je plata nastavnika koji su VSS za nijansu veća od prosjećne plate u FBiH, a potrošačka korpa oko 3.000 KM.

Dodao je da kao Sindikat imaju odličnu saradnju s ministricom Draženkom Subašić te da je bez obzira na manji broj učenika, ostao isti broj odjeljenja i da su svi radnici na svojim radnim mjestima. Dodao je i da očekuje iskorak naredne školske godine kako bi se odobrili konkursi na neodređeno kako bi se ljudi koji deset godina tragaju po školama širom kantona bili trajno zbrinuti.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović podsjetio je da su, njegovim dolaskom na čelo grada 2016. godine, ukinuli finansiranje političkih stranaka te da oko 300.000 KM usmjerava u kupnju anatomskih torbi te udžbenika i ostalih pomagala prvačićima.

Najavio je i da će u ponedjeljak, 4. septembra u 18 sati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" prvačićima biti uručene torbe i udžbenici.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, u kojima nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem imaju lokalne zajednice te u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

U osnovne škole ove godine kreće 28.886 osnovaca te 10.769 srednjoškolaca, a u prve razrede srednjih škola upisano je 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok je u prve razrede osnovnovnih škola u tom kantonu upisano 3.259 đaka.