BiH
0

U završnici realizacija jednogodišnjeg projekta "Mlada Evropa"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prevazilaženje nacionalizma, međunarodna saradnja i umrežavanje mladih uz aktivno učešće u demokratskim procesima, tri su osnovne teme koje su mladi sami izabrali za diskutiranje kao učesnici međunarodne konferencije u okviru projekta "Mlada Evropa".

Inicijativa "Mlada Evropa" dio je projekta "Sarajevo 2014." kojeg Ambasada Njemačke u BiH i Institut za razvoj mladih "Kult" provode uz podršku Evropske unije, a čija se jednogodišnja realizacija privodi kraju. Projekt ima za cilj obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

U okviru projekta organizirana je međunarodna konferencija u junu i julu prošle godine u Sarajevu uz učešće 120 mladih, kao i tri regionalne konferencije u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

Prvi sekretar za kulturu Njemačke ambasade Jens Wagner istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je bilo jako zanimljivo, a pomalo i iznenađujuće, čuti izbor tema koje su priredili mladi za pomenutu konferenciju. Kao primjer navodi da tema nezaposlenosti nije izabrana, ali jeste prevazilaženje nacionalizma, te direktnije učešće mladih u procesu demokratije.

"Njemačka je nakon Drugog svjetskog rata uspjela uspostaviti prijateljske odnose sa zemljama s kojima je nekada ratovala, kao što su Francuska i Poljska. To ne bi bilo moguće bez pomirenja mladih, kroz njihove projekte razmjene. Pomirenje je u Njemačkoj bilo potrebno, što je slučaj i za BiH", istaknuo je on.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Vladimir Pandurević smatra da su svi svjesni u BiH, posebno nakon posljednjih događaja, kako je omladina krucijalna tačka na kojoj sve treba biti bazirano, te da bh. vlasti moraju više uložiti u tu populaciju.

"Moramo mnogo više uraditi da bi omladina dostigla svoj potencijal", kazao je on.

Nejra Neimarlija-Roić iz Instituta "Kult" naglašava da je cilj pomenutih konferencija bio promovirati ostalim vršnjacima mladih šta to ova populacija smatra važnim za održivi mir. Učesnici skupova, kazala je, bili su službenici za mlade, omladinski lideri, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih, kao i omladinskih sektora.

"Na konferencijama je urađena i analiza snaga, slabosti, prilika i prijetnji za mlade ljude u BiH. Tako su kao slabost najčešće navedeni neinformiranost, strah od neuspjeha te nedostatak radnog iskustva", kazala je ona.

Također, loša politika i ekonomska situacija, manjkavosti sistema obrazovanja, te njegova neusklađenost sa tržištem rada, navedeni su kao prijetnje za mlade u BiH.

Aktivnosti projekta "Mlada Evropa" uključile su učešće oko 200 mladih iz 24 zemlje Evrope, te cijele BiH.