BiH
21

Konferencija "Mlada Evropa": Mladi aktivisti predstavili deklaraciju

FENA
Nakon osam dana aktivnog rada završena je međunarodna konferencija mladih „Mlada Evropa“ gdje je 110 mladih razmijenilo mišljenje o različitim iskustvima, pogledima, svojim brigama i snovima.

Učesnici konferencije svoje su rezultate i zahtjeve predstavili na današnjoj konferenciji za štampu.

Kako su naveli u svojoj deklaraciji, oni vjeruju da postoji hitna potreba za stvaranjem evropskog ureda za mlade koji će služiti kao vodeći ured u organizaciji koordinacije mladih u Evropi, a kao prvi korak za ostvarenje ovoga cilja „Mlada Evropa“ će predstaviti web stranicu koja sadrži podatke o svim postojećim programima za mlade, kao što su one koje se bave razmjenama i mobilnosti u EU.

U fokusu deklaracije je i zahtjev za obrazovne programe koji će služiti u borbi protiv ksenofobije i nacionalizma, te obrazovne programe koji potiču međunarodni dijalog i veću mobilnost u Evropi.

Prisutnima se obratio Jasmin Bešić, direktor Instituta za razvoj mladih KULT koji je tom prilikom istakao kako ove konferencije trebaju graditi istinske vrijednosti kod svim zemljama regiona i svijeta, a Frank Morawietz iz Njemačko-francuskog udruženja mladih kazao je pristutnim novinarama da je ovo samo početak saradnje te je istaknuo da se među ovim mladim ljudima kriju buduću lideri Evrope.

Ataše za kulturu i pres Njemačke ambasade u BiH Jens Wagner naglasio je da su pripreme za konferenciju trajale dugo i da se pazilo na svaki detalj kako bi ovi mladi ljudi imali sve potrebno za rad te kako bi konačan rezultat konferencije bio bolji.

Među 110 učesnika su mladi aktivisti iz više od 20 zemalja, kao što su Bosna i Hercegovina, Njemačka, Srbija, Poljska, SAD, Crna Gora, Albanija i Francuska.

Tokom svojih obilazaka oni nisu samo upoznali Sarajevo, već su posjetili i ostale dijelove zemlje uključujući Banju Luku, Višegrad, Srebrenicu, Mostar, Blagaj, Međugorje i Tuzlu.

Učesnici su diskutirali o bezbroj različitih tema počevši od krize u Ukrajini do proširenja EU, od zabrinutosti zbog porasta nacionalizma do strategija, kao o jačanju međunarodne razmjene u oblasti kulture i obrazovanja. Ovu Konferencija organizirali su Njemačka ambasada, Instituta za razvoj mladih KULT i Njemačko-francusko udruženje mladih uz finansijsku podršku Evropske unije, saopćila je Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH.