Slijedi izrada projekta
550

U Visokom srušeni objekti koji su skrivali ljepotu Bijele džamije, jedne od najljepših u Evropi

E. M.
Šerefudinova džamija u Visokom, poznatija i kao Bijela džamija, od danas pristupačnija vjernicima s obzirom da su srušeni objekti na glavnoj cesti koji su sakrivali njenu ljepotu.

Bijela džamija u Visokom je svrstana među tri najljepše sakralne građevine u Evropi, ali godinama je njena ljepota bila sakriven zanatskim objektima koji su se nalazili pored glavne ceste. Nedavno je počelo uklanjanje tih objekata i to u sklopu modernizacije saobraćajnica i uljepšavanja Visokog, a prva faza radova je uspješno okončana.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da je godinama Šerefudinova džamija bila skrivena te da se godinama se nije moglo doći do rješenja i rušenja starih i dotrajalih objekata koji su skrivali ovu ljepoticu.

"Hvala Bogu te godine su iza nas, uspjeli smo uz veliki trud, značajna finansijska sredstva, rad i zalaganje da uklonimo ruglo i pokažemo svim putnicima namjernicima, slučajnim prolaznicima ali i našim građanima skriveni arhitektonski dragulj", kazao je Ganić te dodao:

"Obzirom da je završeno rušenje i privremeno uređenje prostora, sljedeća faza je izrada idejnog i izvedbenog projekta za potpuno uređenja platoa ispred džamije, kako bismo mogli raspisti tender i prostor u potpunosti privesti namjeni."

Na kraju je zamolio sve građane da daju svoje prijedloge kako bi svi zajedno učestvovali u kreiranju projektnog zadatka i bili dio novog historijskog trenutka uređenja Visokog, ali i platoa ispred džamije.