Završen projekt
59

Šerefudinova Bijela džamija u Visokom dobiva uređen bosanski trg

E. M.
Budući izgled trga pored džamije
Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić informisao je javnost da će Šerefudinova Bijela džamija na sebilju uskoro dobiti uređeno dvorište što je projekt autora Zlatka i Nine Ugljen te saradnika Josipa Škrobe i Jasmian Sirće.

Prije nekoliko mjeseci oko Šerefudinove Bijele džamije uklonjene su radnje/objekti koji su bili van upotrebe, a svojim ionako nereprezentativnim izgledom narušavali su izgled Bijele džamije.

Njihovim uklanjanjem Bijela džamija je sa svoje bočne strane postala otvorenija i vidljivija i slučajnim prolaznicima, ali i građanima Visoko koji se imaju čime pohvaliti s obzirom da se radi o veoma impozantnom arhitektonskom objektu.

Gradonačelnik Ganić je kazao da Grad Visoko namjerava izvršiti izgradnju trga ispred Šerefudin Bijele džamije na Sebilju te da je ideja došla od izgleda i elemenata bosanskog vrta.

"Trg je mjesto okupljanja i druženja, sa fontanom, drvoredom prema ulici i natpisima-citatima (vezanim za historiju Visokog) na kamenim stubovima. Fontana se sastoji od dva zdenca, koji predstavljaju početak i kraj, a između je linija života sa bojama i nitima bosanskog ćilima. Između trga i džamije je mobilijar sa cvijećem. Na trgu bi se čuo žubor vode i razgovor ljudi, osjetio miris bosanskih bašti. Trg je mjesto gdje sve teče i sve se kreće", kazao je Ganić

Dodao je da je idejni projekt predat nadležnoj Službi kako bi se pokrenula procedura dobijanja urbanističke dozvole.

"Vrlo brzo će biti završen i glavni projekat koji će biti neophodan za ishodovanje građevinske dozvole. Nakon ovih faza, Grad Visoko će pokrenuti javnu nabavku za izbor izvođača radova koji će realizovati ovaj strateški projekat za naš Grad", zaključio je Ganić.