ICTY
0

U utorak nastavak suđenja Karadžiću

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 13. aprila u Haškom tribunalu izvođenjem dokaza Tužilaštva.

Prema podnesku Tužilaštva, prvi svjedok će biti Ahmet Zulić, koji je o opštoj političkoj situaciji u Sanskom Mostu i brutalnim uslovima, prebijanju i ubistvima u pritvorskim jedinicama u kojima je bio ranije svjedočio na suđenjima Radoslavu Brđaninu, Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku.

Drugi svjedok biće Sujelman Crnčalo sa Pala, koji je ranije dao iskaz na suđenju Krajišniku o situaciji u ovoj opštini 1991. i u prvoj polovini 1992. godine.

Trećem svjedoku su odobrene zaštitne mjere i vodi se kao svjedok KDZ064. Prema podnesku Tužilaštva, riječ je o svjedoku koji je u martu 1993. godine napustio Kamenicu i otišao u Konjević Polje, a zatim u Srebrenicu, gdje je preživjeo masovnu egzekuciju muslimanskih muškaraca.

Nalažući početak izvođenja dokaza za 13. april, Pretresno vijeće je napomenulo da će pretresi do sljedećeg naloga, biti vođeni tri dana u sedmici do kraja aprila. 

Vijeće je, takođe, naložilo da Richard Harvey, dodjeljeni branilac u pripravnosti, bude prisutan u sudnici 13. aprila, dodajući da će njegova dalja uloga u ovom postupku tom prilikom biti pojašnjena. 

Karadžić je uoči nastavka suđenja zatražio da se suđenje obustavi, tvrdeći da ne može da bude pravedno, zbog prihvatanja velikog broja presuđenih činjenica sa ranijih suđenja u tribunalu i prihvatanja velikog broja izjava svjedoka koje on neće moći unakrsno da ispita. 
Sudsko vijeće je zahtjev odbacilo kao neosnovan, a moguće je očekivati da će se Karadžić na tu odluku žaliti.

Suđenje Karadžiću po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH počelo je 26. oktobra prošle godine izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva, ali bez prisutva optuženog, koji je tražio dodatno vrijeme za pripremu odbrane.

Pretresno vijeće je optuženom tada dodijelilo branica u pripravnosti, za slučaj da se ponovo ne pojavi u sudnici, i dalo mu tri mjeseca da se pripremi za predmet. Svoju uvodnu riječ Karadžić je izložio 1. i 2. marta ove godine, kada je ponovo zatražio dodatno vrijeme za svoju odbranu.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljen dokazni postupak optužbe na suđenju nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i bivšem načelniku regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojanu Župljaninu, optuženim za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću biće nastavljeno sutra dokaznim postupkom odbrane. Perišić je optužen za pomaganje srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Glavni pretres sutra se nastavlja i na suđenju bivšem šefu službe Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovici Stanišiću i njegovom bivšem pomoćniku i komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću-Frenkiju, koji se terete za zločine policijskih i paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH.
Suđenje generalu Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost u Glavnom štabu Vojske RS, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, biće nastavljeno u srijedu, 14. aprila.

Tolimir će nastaviti da unakrsno ispituje francuskog istražitelja Žana Renea Rueza, koji je za Tribunal obavio prve istrage o masovnim ubistvima u Srebrenici.

Suđenje hrvatskim generalima Atni Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za zločine nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine, biće nastavljeno u petak, 16. aprila, a preostalo je da se saslušaju četiri svjedoka sudskog vijeća.

Vijeće, takođe, uskoro treba da donese odluku po zahtjevu Tužilaštva za obnovu postupka, što bi moglo da dovede do izvođenja novih dokaza.