BiH
0

U Tuzli 11. marta konferencija "BiH od 4. kongresa ILH do danas"

FENA
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić razgovarao je danas s predstavnikom Internacionalne lige humanista (ILH) Seadom Jamakosmanovićem o konferenciji "Bosna i Hercegovina od 4. kongresa ILH do danas", a koja će održati u Tuzli 11. marta ove godine.

Tom prigodom Jamakosmanović je upoznao premijera Mujića s činjenicom da je prije deset godina Internacionalna liga humanista počela djelovati u BiH i to prvo u Tuzli, odnosno Tuzlanskoj županiji te da je ta regija prepoznata kao područje u kojem se poštuju ljudska prava.

Konferencijom "Bosna i Hercegovina od 4. kongresa ILH do danas" bit će obilježena desetogodišnjica djelovanja Internacionalne lige humanista u Bosni i Hercegovini, a cilj je također sagledati stanje ljudskih prava u proteklih deset godina u BiH.

Očekuje se da će tom prilikom u Tuzlu doći predstavnici ILH-a iz BiH i svijeta, predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora i svih razina vlasti u BiH te istaknuti znanstvenici, umjetnici, gospodarstvenici.

Prihvaćajući pokroviteljstvo na tom konferencijom premijer Mujić je izrazio poštovanje prema radu Internacionalne lige humanista i njenom zalaganju za poštivanje ljudskih prava.

Mujić je izrazio zadovoljstvo što Tuzlanska županija ima istaknute laureate ILH-a i to prof. Imšira Imširovića, prof. Emira Kabila, dr. Seada Jamakosmanovića i prof. Zijada Pašića, te izrazio uvjerenje da će Konferencija biti prilika da se još jednom iskaže opredjeljenje te županije za potpuno poštivanje ljudskih prava i otvorenost za suradnju s prijateljima BiH.