BiH
0

U toku rekonstrukcija sarajevske Ferhadija džamije

FENA
Rekonstrukcija unutrašnjosti sarajevske Ferhad-begove džamije (Ferhadija džamija) ,koja je proglašena i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u toku je i polovina planiranih radova je završena.
Rekonstrukcija koju Općina Stari Grad sufanansira s 50.000 KM podrazumijeva restauraciju i konzervaciju unutrašnjih zidova džamije. Nakon zidova počet će i rekonstrukcija sofi za sjedenje.

“Do sada smo završili oko 50 odsto planiranih aktivnosti i kompletan projekt će najvjerovatnije biti okončan do kraja godine", istakao je Nihad Čengić, sarajevski restaurator i konzervator.

Rekao je da će Ferhadija džamija tokom ramazana, mjeseca posta, biti osposobljena za obavljanje namaza.

Ferhad-begovu džamiju u Sarajevu izgradio je bosanski sandžak-beg Ferhad-beg Vuković-Desisalić 1561. i 1562. godine i s haremom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ferhad-beg je u sklopu džamije podigao mekteb, česmu i imaret (javnu kuhinju), koji su stradali u požaru 1697. godine. Mekteb je obnovio Mehmed-beg Dženetić, ali je i ta zgrada izgorjela 1879. godine.

U ovom mektebu je jedno vrijeme bio muallim i poznati sarajevski ljetopisac Bašeskija. Od svih Ferhad-begovih objekata do danas su jedino sačuvani džamija i oko nje malo groblje.