Općina Novi Grad
7

U toku ekshumacija posmrtnih ostataka jedne osobe u sarajevskom naselju Zabrđe

N. V.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji u naselju Zabrđe, u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira rad i aktivnosti u procesu ekshumacije.

Posmrtni ostaci pronađeni su prilikom izvođenja građevinskih radova, nakon čega su radovi obustavljeni.

Pretpostavlja se da ostaci pripadaju žrtvi iz prethodnog rata, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je počeo proces ekshumacije posmrtnih ostataka najmanje jedne osobe na navedenom lokalitetu.

Mjesto ekshumacije
Mjesto ekshumacije

Na lokaciji rad ovlaštenih osoba u procesu ekshumacije, koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, a na lokaciji su prisutni i ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici MUP-a KS.

Mjesto ekshumacije
Mjesto ekshumacije

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Istražitelji i osoblje Tužiteljstva BiH, sudjeluju u procesima ekshumacija i potragama za posmrtnim ostacima nestalih osoba, koje se realiziraju diljem Bosne i Hercegovine.