Nekadašnja župa Trstivnica
0

FOTO / U Tičićima pronađen još jedan stećak s natpisom

Sarajevo-x.com
Nakon što su, tokom preventivnog arheološkog istraživanja na trasi kojom će proći nova dionica autoceste, u blizini Kaknja, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika FBiH uočili stećak sa natpisom "ase pisa vlkan pribičević (n)a svojem s(t)rjeci", danas je pronađeno još stećaka.

U naselju Tičići, gdje se nalazi termo-mineralni izvor vode, na području srednjovjekovne župe Trstivnice, pronađen je stećak sa natpisom, te još dva stećka bez natpisa. Natpis na stećku će u budućem periodu biti predmet analize arheologa.

Svi stećci su predmet dislokacije i bit će preneseni u prostor između Gradske biblioteke i Doma kulture u Kaknju. Tokom premještanja stećaka, koje je u toku, evidentirat će se podaci o njima, kao i razlozi premještanja. Aktivnosti na premještanju stećaka vodi Zavod za zaštitu spomenika FBiH, u saradnji sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj.
Obaveza stručnjaka Zavoda je da u što kraćem roku naprave plan i program konzervacije za ove dislocirane stećke, saopćeno je iz Općine Kakanj.