Kultura
0

Lovrenović obišao lokaciju gdje je pronađen zgošćanski stećak

FENA
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović, voditelj Centra za proučavanje historije pri Međunarodnom forumu Bosna u Sarajevu, zatim načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić te Samir Sućeska, akademski kipar, koji će izraditi repliku zgošćanskog stećka od izvornog kamena, posjetili su danas arheološku lokaciju u naselju Zgošća, na kojoj je pronađen čuveni zgošćanski stećak.

Kako je saopćeno, prof. Lovrenović je izjavio da se kompletno arheološko nalazište moglo razviti i nastati upravo na području općine Kakanj.

Također je naveo da srce projekta predstavlja Ferid Sokolović čiji je prijedlog bio da se istraže dva grobna mjesta, gdje se nalaze najpoznatija dva stećka u galaksiji stećaka, to je zgošćanski sljemenak i stup koji su koncem 19. stoljeća preneseni u Zemaljski muzej u Sarajevu.

Ovom prilikom prof. Lovrenović je istakao da načelnik Općine Mensur Jašarspahić pokazuje spremnost da Općina finansijski, administrativno i kadrovski podrži ovaj projekt.

Osim arheološke lokacije u Zgošći, prof. dr. Dubravko Lovrenović uz pratnju načelnika Općine Kakanj Mensura Jašarspahića i Samira Sućeske, akademskog kipara, obišli su i kamenolom nadomak sela Brnj u kojem se priprema kamen za izradu replike zgošćanskog stećka, te lokaciju na kojoj se nalazi vilin kamen za kojeg se pretpostavlja da je stećak.

Tokom nedavnih istraživanja u Zgošći, na prostoru od 15 puta 6 metara pronađeno je 15 novih stećaka, te 46 cijelih i odlomaka skeleta. Istraživanje koje je proveo tim bh. arheologa od 23. jula do 13. augusta 2010. godine, vršeno je u okviru projekta "Tajna zgošćanskih stećaka" .

Okosnica ovog projekta je snimanje dokumentarnog filma, a pokrenulo ga je Udruženje građana "Art-Sef" iz Visokog.