BiH
24

U Sudu BiH danas počelo suđenje generalu Sakibu Mahmuljinu

Piše: S. H.
Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin
U Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem generalu Armije RBiH i komandantu 3. korpusa Sakibu Mahmuljinu, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je u toku rata u Bosni i Hercegovini optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin, tokom 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije RBiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin.

On se tereti da iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

"Danas je na prvom ročištu pročitana optužnica i održana uvodna riječ Tužilaštva. Naredno ročište zakazano je za 6. april", potvrdio je za Klix.ba Fahrudin Ibrišimović, advokat Sakiba Mahmuljina.

Podsjećamo, Mahmuljina su uhapsili pripadnici SIPA-e 8. decembra prošle godine, a Sud BiH je 31. decembra potvrdio optužnicu. Mahmuljin se na ročištu o izjašnjenju krivice 4. februara izjasnio da nije kriv. Bivši general Armije RBiH Sakib Mahmuljin brani se sa slobode, nakon odluke Suda BiH, uz mjere zabrane, koje podrazumijevaju da optuženi ne smije napuštati državu.