BiH
0

U subotu u Vlasenici dženaza i ukop 33 Bošnjaka ubijenih u ratu

FENA
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici u subotu će biti obavljeni dženaza i zajednički ukop 33 Bošnjaka, žrtve rata na tom području.

Zajednička dženaza će biti obavljena uz prisustvo članova porodica koji su dali suglasnost da se njihovim najmilijima obavi zajednička dženaza, rodbine, prijatelja, poznanika žrtava i velikog broja zvaničnika, predstavnika organizacija i institucija iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

To će biti četvrta zajednička dženaza vlaseničkih žrtava rata na šehidskom mezarju Rakita.

Prva dženaza je obavljena 2001. godine, kada je ukopano 78 žrtava, druga 2006., kada su ukopana 42 posmrtna ostatka, a treća je obavljena 2006., kada su ukopane 43 žrtve ratnih zločina s područja Vlasenice. Ukupan broj, s 33 žrtve, kojima će se klanjati zajednička dženaza u subotu je 196 identificiranih žrtava rata koje su ukopane na šehidskom mezarju Rakita.

U toku rata na području Vlasenice je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka. Posmrtni ostaci su nađeni u 117 masovnih i pojedinačnih grobnica. Iz Vlasenice je, u toku etničkog čišćenja, uz stravične zločine, etničko čišćenje i genocid iseljeno oko 16.000 Bošnjaka. Kroz logore je prošlo oko 8.000 Bošnjaka, od dječijeg uzrasta do staraca.

Do sada je samo jedna osoba osuđena za počinjene zločine.

Ovogodišnja dženaza bit će obavljena nakon identifikacije posmrtnih ostataka u Zavodu za sudsku medicinu UKC-a Tuzla, po naredbi Kantonalnog tužiteljstva Tuzla, a nakon ekshumacija na nekoliko lokaliteta iz zajedničkih i pojedinačnih masovnih grobnica.

Predsjednik organizacionog odbora ovogodišnje zajedničke dženaze je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.