BiH
0

U štrajku radnici banjalučkog "Kosmosa"

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Radnici Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” iz Banje Luke stupili su danas u generalni štrajk.

Razlog je neizvršavanje obaveza na koje se rukovodstvo obavezalo protokolom, koji su 30.novembra ove godine potpisali predstavnici uprave ovog preduzeća i sindikata u prisustvu ministra industrije RS-a Željka Kovačevića.

Tada je radnicima “Kosmosa” i pismeno obećano će do 10. decembra biti izvršena isplata tri zaostale plaće, u iznosu koji je zahtijevao Štrajkački odbor.

Do 25. decembra trebao je biti isplaćen ostatak iznosa za regres za 2010.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević tada je tvrdio da “Kosmos” sigurno ima svoju perspektivu, a da su problemi nastali zbog nesuglasica sindikata i menadžmenta preduzeća.

Umjesto novog “pravca” koji je tada najavljivao Kovačević za “Kosmos”, radnicima se i danas duguje sedam plaća.

Još početkom novembra zaprijetili su generalnim štrajkom zbog neisplaćenih zarada, ali im je tada uplaćen iznos od svega 70 posto jedne zarade.

Oko dva miliona maraka su dugovi za neuplaćene doprinose, a zbog svih ovih problema radnici su podnijeli, pa zatim i povukli tužbu protiv uprave preduzeća, koje je u većinskom vlasništvu RS-a.

Očito je, smatraju radnici, da neko želi da snizi vrijednost nekada uspješnog zavoda, jer je već umanjena i njegova knjigovodstvena vrijednost.