BiH
0

U srijedu konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH

SRNA
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH bit će održana u srijedu, 10. novembra, kada će Centralna izborna komisija i zvanično dodijeliti mandate novoizabranim članovima Bakiru Izetbegoviću, Nebojši Radmanoviću i Željku Komšiću, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Kako je potvrđeno u CIK-u i Predsjedništvu BiH, u srijedu u 11.00 sati tri člana Predsjedništva potpisat će izjave o prihvatanju mandata čime i zvanično preuzimaju dužnost, a u prvih osam mjeseci predsjedavajući će biti Radmanović.

Pripreme za održavanje konstitutivne sjednice počele su i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a dosadaši zamjenik predsjedavajućeg ovog doma parlamenta BiH Beriz Belkić, rekao je da je za srijedu zakazan sastanak kolegijuma sa predstavnicima političkih partija koje su dobile mandate na proteklim izborima, kada bi trebao da bude dogovoren termin održavanja konstitutivne sjednice.

On nije mogao reći da li će na konstitutivnoj sjednici odmah biti izabrani i članovi kolegijuma, jer to zavisi od stranačkog dogovora, prvenstveno partija sa najviše osvojenih mandata (SNSD i SDP).

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske,  kako je ranije najavljeno, bit će održana 15. novembra.

Dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH Safet Softić kaže da će ovaj dom biti konstituisan u zakonskom roku od 20 dana,  da još nije poznat termin održavanja konstitutivne sjednice, te da će uskoro biti dogovoren sastanak sa predstavnicima političkih partija koje će učestvovati u radu parlamenta.

Dom naroda Parlamenta FBiH neće moći biti konstituisan dok ne budu održani novi izbori na pet biračkih mjesta u Čapljini za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, zakazani za 7. novembar. Poslije potvrđivanja rezultata za ovaj nivo vlasti tek će biti konstituisane kantonalne skupštine, a kasnije i Dom naroda. Prema ustavnim odredbama u FBiH, u Domu naroda federalnog parlamenta biraju se predsjednik i potpredsjednici ovog entiteta. 
Dušanka Majkić, dosadašnja predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH, rekla je da dok sve ovo ne bude završeno neće biti ni konstitutivne sjednice ovog doma, te podsjetila da je prošli put gornji dom konstituisan tek 15. marta 2007. godine.