BiH
0

U Sloveniji u nedjelju lokalni izbori

FENA
Slovenci će u nedjelju na četvrtim lokalnim izborima od osnivanja samostalne države izabrati općinska vijeća i gradonačelnike u 210 općina.

Izborna šutnja kojom je završena jednomjesečna predizborna kampanja počela je u petak u ponoć i trajat će do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati, a nekoliko sati nakon toga bit će poznati okvirni i preliminarni rezultati o tome kako je 1.663.000 građana s biračkim pravom glasovalo za organe lokalne vlasti na 3461 biralištu širom države.

Na lokalnim izborima prije četiri godine koji su se poklopili s izborima za predsjednika države najviše gradonačelničkih mjesta osvojila je Slovenska pučka stranka (SLS), dok je najviše mjesta u općinskim vijećima tada osvojila stranka liberalnih demokrata (LDS).

Ovogodišnji izbori, koji se odvijaju na sredini mandata sadašnje vlade desnog centra koju vodi premijer Janez Janša, trebali bi dati odgovor na pitanje jesu li se sada oporbeni liberalni demokrati oporavili od teškog izbornog poraza na parlamentarnim izborima prije dvije godine i je li Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) još u usponu.

Najzanimljivije će biti u Ljubljani gdje predizborna ispitivanja najavljuju da će SDS biti najjača stranka u gradskom općinskom vijeću, a da će mjesto gradonačelnika osvojiti nekadašnji direktor robnog lanca Mercator Zoran Jankovič kojemu se stranke desnog centra kao izazivača postavile nekadašnjeg guvernera centralne banke Franca Arhara.

Nekoliko predizbornih skandala oko istaknutih članova najjačih stranaka koji su se kandidirali i na lokalnoj razini neće bitno promijeniti odnose političkih snaga, procjenjuju slovenski politički analitičari.

Premijer Janša nazvao je ovogodišnje lokalne izbore posebno važnim za svoju stranku, ali i državu u cjelini jer se planiraju ustavne promjene i uvođenje pokrajina koje će organima lokalne samouprave pružiti više ovlasti nego do sada. Očekuje se da će na izbore izaći između 50 i 60 posto birača s pravom glasa.