BiH
0

U slivu rijeke Une bez poplava, stanovništvu još uvijek ne prijeti opasnost

Piše: E. G.
Na području sliva rijeke Une u Unsko-sanskom kantonu za sada nema opasnosti od poplava, rečeno je za Klix.ba u Civilnoj zaštit USK.

"Una još nije došla do kritične tačke. Prema posljednjem mjerenju vodostaja nivo vode je 110 centimetara, na 120 bude blavljenje poljoprivrednog zemljišta, a oko 130 bude i objekata poplavljenih. ako bude poplava, onda je to u općinama Bihać i Bosanska Krupa. U Ripču ima poplavljenih područja, ali to nije vezano za rijeku Unu, već za oborinske vode. Tamo je poplavljena jedna trafostanica, tako 946 kupaca nema električne energije. Ne radi se o velikom plavljenju", kaže Sabahudin Kurtović iz Kantonalne Civilne zaštite USK.

U USK je kritična situacija u Sanskom Mostu i Ključu. Rijeka Sana je dostigla rekordni vodastaj.

"Najviši izmjereni vodostaj Sane je bio 2005. godine i iznosio je 437 centimetara u Sanskom Mostu, a trenutno je 512 centimetara. Poplavljen je veći broj objekata u tim gradovima, kao i puteva. Tamo su ekipe za zaštitu i spašavanje iz Bihaća, poslano je pet čamaca, jedna ekipa rafting kluba za 12 članova, 20 vojnika sa dva čamca iz kasarne 'Adil Bešlić'...", kaže Kurtović.