BiH
0

U Skupštini KS odgođeno razmatranje informacije o GRAS-u

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u okviru tačke dnevnog reda "Informacija o realizaciji skupštinskih zaključaka" zastupnici su trebali razmatrati Informaciju o finansijskom poslovanju KJKP GRAS za prva četiri mjeseca ove godine.

U toj informaciji, između ostaloga, navodi se da budžetski korisnici trebaju kupovati karte umjesto da im se u novcu isplaćuje naknada za prijevoz, ali to nije realizirano zbog čega nije došlo do povećanja prihoda.

Naime, procjenjuje se da je po ovom osnovu izgubljen prihod od 350.000 KM mjesečno (oko 2,1 milion KM za četiri mjeseca).

Aktivnosti u vezi s reprogramom kreditnih obaveza GRAS-a pokrenute su krajem februara 2012., a u međuvremenu je preduzeće moralo izmiriti oko dva miliona KM dospjelih kreditnih obaveza.

U Informaciji stoji da će do kraja godine GRAS biti u obavezi izmiriti kreditne obaveze od 910.000 KM (prolongirani anuiteti, kamate za grace period, troškovi reprograma), koji nije konačan.

Zastupnicima su tražili odgađanje razmatranja Informacije o GRAS-u budući da su im kasno dostavljene dodatne informacije iz GRAS-a i Tužilaštva KS-a te su zbog obimnog dodatnog materijala tražili odgađanje za sljedeću sjednicu.