BiH
0

U Sarajevu uručene nagrade prvakinjama rodne ravnopravnosti

Anadolija
Fatima Gušić iz Sapne u blizini Tuzle dobitnica je prve nagrade za afirmaciju rodne ravnoprvanosti za 2013. godinu u Bosni i Hercegovini.

Povodom Sedmice ravnopravnosti spolova, koja, u organizaciji Misije OSCE u BiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamenta BiH, traje do 7. marta, danas je upriličena dodjela nagrade i priznanja prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH), na inicijativu OESS-a, ove je godine prvi put odlučila dodijeliti nagrade i priznanja prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti.

Prvakinje rodne ravnopravnosti su: Nejra Kadić iz Sarajeva, dobitnica treće nagrade, Sandra Dukić iz Banja Luke, dobitnica druge nagrade i prvakinja Fatima Gušić iz Sapne.

Nagrade je uručila članica Komisije Nermina Zaimović-Uzunović koja je tom prilikom kazala da je javni poziv za nagrade objavljen 5. februara.

"Cilj dodjele nagrade jeste promicati i izdvojiti osobe koje su doprinijele ravnopravnosti spolova svojim radom i zalaganjem u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini", kazala je Zaimović-Uzunović.

Ona je, govoreći o dobitnici nagrade Nejri Kadić, kazala da je ona kao mlada osoba pokazala izuzetno zalaganje i angažman u približavanju načela rodne ravnopravnosti svojim vršnjacima putem brojih kampanja, obuka i radionica.

Nakon što je primila nagradu Kadić se zahvalila na nagradi te rekla da je velika čast biti priznat za rad u timu koji čine kako domaće institucije tako i međunarodni sektor.

Sandra Dukić, kojoj je pripalo drugo mjesto, jedna je od rijetkih bh. umjetnica koja se bavi pitanjima marginalizacije i diskriminacije žena.

Prvu nagradu osvojila je Gušić, koja je uspjela aktivirati žene iz malih sredina da se zauzmu za sebe i da djeluju.

Gušić je danas kazala da je ova nagrada, ima posebnu težinu jer dolazi u sedmici ženskih prava te da joj daje dodatni podstrek u daljnjem radu.

"Ova nagrada, u mom dosadašnjem angažmanu je najveća do sada. Nosim je mojoj porodici, općini Sapna, Tuzlanskom kantonu i prijateljima", pojasnila je ona.

Prvakinje rodne ravnopravnosti izabrane su po kriterijima izvrsnosti, predanosti radu i zalaganju na polju rodne ravnopravnosti. Komisija je posebno vrednovala stvarni uticaj, djelovanje i rezultate u sredinama u kojima prvakinje žive i rade.

Zamjenica šefa Misije OESS-a Nina Suomalainen kazala je da se Misija OESS-a u BiH dugi niz godina zalaže za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH ali i za ravnopravnije učešće žena u političkom i drugim sferama javnog života.

"Osnažili smo našu saradnju sa različitim institucijama u BiH na različitim nivoima ali i sa različitim građanskim organizacijama. Naš rad je pokazao da svi mi možemo dati svoj doprinos ostvarenju ove važne teme zbog koje smo se danas i okupili", pojasnila je Suomalainen.

Komisija Nagradu dodjeljuje osobama iz Bosne i Hercegovine koje su, prije svega, bile inspiracija u svojoj sredini za pokretanje značajnih promjena u ostvarivanju ravnopravnosti spolova na regionalnom, državnom, subregionalnom ili lokalnom planu u Bosni i Hercegovini u 2013. godini. 

Dobitnika Nagrade je mogla predložiti bilo koja osoba, organizacija ili institucija, uz detaljno obrazloženje postignutog doprinosa koji je nominirana osoba imala u promoviranju ili ostvarivanju standarda ravnopravnosti spolova u 2013. godini. 

Povodom Sedmice ravnopravnosti spolova danas će biti održana tematska sjednica Komisije o temi “Sudska zaštita od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici”.

Sutra je planirano održavanje šeste OSCE-ove regionalne konferencije žena parlamentarki pod nazivom “Rad u parlamentarnim tijelima: Izazovi i postignuća iz perspektive ravnopravnosti spolova”.