BiH
325

U Sarajevu sutra protesti protiv eutanazije pasa

FENA
Udruženje za zaštitu životinja i brojni aktivisti iz svih dijelova BiH organizirat će u nedelju, 15. decembra ispred Zgrade institucija BiH u Sarajevu proteste protiv izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH kojima je predviđena eutanazija pasa nakon samo 15 dana njihovog boravka u azilu.

Kako je potvrdio Feni aktivista i ljubitelj životinja Fahrudin Bravo - Caki, protesti će početi u 12 sati, bez namjere za bilo kakvim agresivnim ili drugim negativnim istupima.

Građani žele na skupu poručiti vlasti - "Rješenje problema - DA, ubijanje pasa - NE".

"Dolazak na proteste potvrdili su brojni aktivisti iz Mostara, Zenice, Tuzle i drugih bh. gradova koji će stići autobusima, a čak imamo potvrdu dolaska na ovaj skup i aktivista iz Hrvatske i Srbije", istaknuo je Bravo.

Naveo je da su dolazak na proteste potvrdile i istaknute osobe iz javnog života BiH koje žele reći "ne" eutanaziji. Također su se s istim stavom - oglasile i vjerske zajednice - islamska, katolička i pravoslavna.

"Niko od nas ne želi da ostane ovakvo stanje s psima na ulicama grada, a posebno kada je riječ o agresivnim i bolesnim psima, ali ne želimo masakr. Jer to ne bi bile eutanazije koje su čisto pranje para, već masakr životinja", kazao je on.

Udruženja i aktivisti pozivaju sve građane i građanke BiH da im se pridruže i zajedno iskažu protivljenje eutanaziji pasa.