BiH
0

U Sarajevu seminari za poboljšanje odgoja i obrazovanja u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje organizira prvu u nizu konferencija i seminara pod zajedničkim imenom ''Standardi - put ka kvalitetnom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini''.

Prva konferencija ''Standardi kvaliteta u predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini'' bit će održana 27. i 28. februara u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH, radi upoznavanja obrazovnih vlasti i javnosti o ključnim aktivnostima Agencije realiziranim tokom 2011. godine, a koje su rezultirale definiranjem standarda kvalitete rada odgajatelja, pedagoga i direktora predškolskih ustanova.

Kvaliteta rada odgajatelja/vaspitača, direktora i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama, je dokument koji je nastao kao rezultat dijaloga i profesionalnog koncenzusa praktičara i predstavnika akademske zajednice, radi identifikovanja ključnih profesionalnih kompetencija i indikatora kvalitetne pedagoške prakse, utemeljene na savremenim naučnim dostignućima i temeljnim principima predškolskog odgoja/vaspitanja i obrazovanja u BiH.

Na konferenciji bit će predstavljena i publikacija ''Kvalitet predškolskog odgoja i obrazovanja u BiH'' koja aktualizira teme bitne za odgojno-obrazovni proces i njegovo unapređenje.

Slijedeća konferencija bit će posvećena standardima učeničkih postignuća koje je Agencija definirala za 3. i 6. razred osnovne škole, a bit će održana 21. i 22. marta.