Veterinarski fakultet
0

U Sarajevu prva regionalna konferencija o ribarstvu

FENA
U organizaciji Ureda za veterinarstvo BiH i Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, danas je počela prva regionalna konferencija o ulozi ribarstva u proizvodnji hrane i ruralnom razvoju.

Cilj ovog naučno-stručnog skupa, koji je organiziran u okviru obilježavanja 60. godišnjice Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, jeste da se razmotre mogućnosti podizanja ribarstva kao značajne privredne grane na viši nivo i uloge veterinarskih službi u njenom razvoju.

Stručnjaci za ovu oblast iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije naglasit će značaj kontinuiranog razvoja i unapređenja ribarstva, što će doprinijeti ukupnom društvenom i ekonomskom razvoju cijelog regiona.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, čije je ministarstvo pokrovitelj ovog skupa, ukazao je na ogromne potencijale BiH u oblasti uzgoja ribe.

Naveo je da naša zemlja ima izuzetno kvalitetne vode i jezera, tradiciju ribarstva i eminentne stručnjake u ovoj oblasti i da je riba iz BiH veoma tražena u zemljama regiona i EU.

Riba je danas jedini proizvod životinjskog porijekla koji BiH može ponuditi EU, te je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU predviđena godišnja carinska kvota izvoza ribe od 60 tona.

S obzirom na to da je za bh. izvoznike visina ove kvote nepovoljna, ministar Zirojević kaže da je njegovo ministarstvo predložilo povećanje ove kvote na 2.000 tona.

-U svakodnevnom smo kontaktu s Briselom i očekujem da će ovaj prijedlog biti odobren, rekao je Zirojević.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić naglasio je značaj daljeg razvoja ribarstva u našoj zemlji i regionu i izrazio nadu da će našoj zemlji što prije biti omogućen i izvoz žive ribe na evropsko tržište.

Dekanesa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almedina Zuko kazala je da je ovaj regionalni skup jedan u nizu događaja kojim će biti obilježena 60. godišnjica Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Napomenula je da je ova visokoškolska ustanova jedina u BiH koja obrazuje kadrove za doktore veterinarske medicine, te ima djelatnost specifičnu u odnosu na druge visokoškolske ustanove u BiH.

Ovaj fakultet ima tri vrste djelatnosti - edukativnu, naučnoistraživačku i naučno-tehničku.

Od 8. do 11. decembra, Veterinarski fakultet će svoju 60. godišnjicu obilježiti radno i svečano. Bit će održana i finalna radionica curriculum, akademija, a izdata je i monografija posvećena djelovanju Fakulteta, te njegovim utemeljiteljima.