"Stop ubijanju civila i djece u Siriji"
0

FOTO+VIDEO / U Sarajevu protest podrške sirijskom narodu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Udruženje Društveni kongres Sirijaca u BiH danas je u Sarajevu organiziralo mirni protest podrške sirijskom narodu u nastojanju da se oslobodi dugogodišnjeg ''diktatorskog jarma u obliku vladajućeg režima''.

Više desetina muškaraca, žena i djece držali su u rukama bh. i sirijske zastave i transparente na kojima je pisalo "Stop ubijanju civila i djece u Siriji", "Stop uništavanju Sirije"...

U ime Udruženja Društveni kongres Sirijaca Jakdi Abdulrahman je izjavio novinarima da je današnji skup organiziran povodom događaja i "tortura koje se dešavaju u Siriji od režima Bashara al-Assada koji više od osam mjeseci ubija sirijski narod samo zato što traži svoju slobodu, demokratiju i što se bore protiv korupcije".

"Za osam mjeseci više od 4.000 civila je poginulo samo zato što su rekli dosta za 50 godina torture tog režima", kazao je Jakdi Abdulrahman.

On je istakao da će istrajati u svojoj mirovnoj borbi da Siriju dovedu u slobodu.

Jakdi Abdulrahman je najavio da će se predstavnici ovog udruženja nakon mirnog protesta uputiti prema zgradi UN-a u centru grada da bi predali pismo protesta zbog njihovog pasivnog odnosa prema situaciji u Siriji.

"Pozivam Kinu i Rusiju i druge države koje se dosad nisu zainteresirale za sirijski problem da promijene svoj stav, odnosno da stanu na stranu pravednosti i sirijskog naroda.

Predstavnici Udruženja Društveni kongres Sirijaca u BiH također će odati počast i položiti cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Velikom parku.