Građani u panici
0

U Sarajevu povećana potražnja za maskama

Piše: Tatjana Sekulić
Foto: AP
Foto: AP
Pandemija nove gripe je pod kontrolom u Bosni i Hercegovini, tvrde nadležni, no građani ipak paniče. Potvrđuje to i činjenica da je sve veća potraga za maskama. Potražnja je porasla i za sto posto, a u sarajevskim apotekama tvrde da maski ima sasvim dovoljno.

"Građani su u velikom strahu. Sve veći broj ljudi kupuje maske i neprestano dobavljamo nove količine. Jučer u poslijepodnevnim satima rasprodali smo sve maske, tako da smo morali nabaviti nove količine", saznajemo iz dežurne apoteke Dobrinja, gdje su nam također, kazali da je cijena maske 15 feninga.

Bitno je napomenuti da su maske djelotvorne jedino u zatvorenim prostorima, a njihov rok trajanja, s obzirom da se radi o maskama za jednokratnu upotrebu, je dva do četiri sata. Nepravilno korištenje maske pripomaže prodornosti virusa.

"U Sarajevu je velika potražnja za maskama, no imamo dovoljne količine. Cijene su pristupačne, paket maski od sto komada iznosi pet maraka. Ovakva vrsta zaštite se preporučuje kako oboljelima tako i zdravim osobama, a smatram da bi te maske trebali nositi i učenici i profesori u školama", kazala je za Sarajevo-x.com magistar farmacije Jasna Škrbo.

No, kako je za Sarajevo-x.com kazao Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH, maske i nisu od pomoći u zaštiti od nove gripe, te su one prvenstveno namijenjene oboljelima kako ne bi širili zarazu.

Nadležni i dalje tvrde da nema mjesta panici, te da je 'dovoljna' preventiva povećanje mjere lične i opće higijene i unošenje što više vitamina u organizam, no građani i dalje strahuju.

Broj oboljelih u Bosni i Hercegovini se iz sata u sat povećava. Iako se u većini slučajeva radi o blagim oblicima oboljenja, nakon što su u Hrvatskoj tri osobe preminule od nove gripe, a u Srbiji proglašena epidemija, stanovnici Bosne i Hercegovine su u strahu.

Simptomi nove gripe slični su simptomima sezonske. Visoka tjelesna temperatura, umor, bol u mišićima, kašalj, sekrecija iz nosa, mučnina, povraćanje, te se savjetuje hitno javljanje liječniku u slučaju pojave navedenih simptoma.

Nadležni iz Ministarstva zdravstva FBiH izjavili su da je zdravstvo u Federaciji u pojačanom stepenu pripravnosti, te da antiviralnih lijekova (tamiflu) ima dovoljno.