BiH
0

U Sarajevu održana centralna javna rasprava o Nacrtu prostornog plana FBiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Centralna javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine odžana je danas u Sarajevu nakon rasprava provedeneih u kantonima.

Hanka Mušinbegović iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nosioca pripreme plana, rekla je da će primjedbe i sugestije biti proslijeđene nosiocu izrade budućeg planskog dokumenta, koji će potom ponuditi njegovu narednu fazu, prijedlog, prije prosljeđivanja u Federalni parlament.

Nosioci izrade su Konzorcij IPSA Instituta iz Sarajeva te Urbanistističkog zavoda Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i ECO Plana iz Mostara.

Za Munira Jahića, penzionisanog profesora Građevinskog fakulteta, predstavnika struke u javnoj raspravi, suštinska primjedba odnosi se na pitanje južne trase Koridora 5-c, prema granici Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom.

"Od Stoca prema Neumu mogli smo davno do svog mora ići svojom teritorijom. Umjesto toga, od Mostara je autocestom povučena linija na način da, izašavši iz koridora, idemo prema Bijači", rekao je Jahić.

On generalno problematizira i što novi prostorni plan nije donesen mnogo prije jer je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma proteklo 17 godina ili što u međuvremenu nije barem revidiran plan iz Republike Bosne i Hercegovine, kako je naveo, koji je na snazi do donošenja novog.

Primjedbe iz javne rasprave odnose se i na pitanja izgradnje energetskih objekata te ekološke zaštite područja u lokalnim sredinama, zatim na deponovanje krutog otpada i označavanje područja posebnih obilježja u smislu zaštite nacionalnih spomenika.

Budući prostorni plan Federacije, koji je zasad u nacrtu, odnosi se na dvadesetogodišnji period, od 2008. do 2028.

Federalno ministarstvo zaduženo je na provođenje javne rasprave o nacrtu u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.