BiH
14

U Sarajevu obilježen Svjetski dan radioamaterizma

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Svečanom sjednicom Radio kluba Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo i dodjelom radioamaterskih licenci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine novim radioamaterima danas je u Sarajevo obilježen Svjetski dan radioamaterizma.

Kako je istaknuto Radio klub E71ETF i Asocijacija radioamatera (ARA) u BiH obilježavaju 18. april kao Svjetski dan radioamaterizma i 90 godina postojanja Međunarodne radioamaterske Unije (IARU) te 150 godina od uspostavljanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Na svečanoj sjednici je naglašeno da je BiH od 1992. godine članica ITU-a, koja je agencija Ujedinjenih naroda posvećena informatičko-komunikacijskim tehnologijama (ICT). ITU i njegove članice su zaslužne za globalni napredak tehnologija u komunikaciji među ljudima. Pored 193 države, ITU u svom članstvu broji više od 700 privatnih firmi, regulatornih agencija i vodećih sveučilišta.

Predsjednik Asocijacije radioamatera u BiH Sead Čeljo kazao je novinarima da je ova asocijacija okuplja ljude koji se iz hobija bave radio komunikacijama, elektronikom i drugim informatičko-komunikacijskim tehnologijama.

"Radioamateri postaju vidljivi u zajednici kada nastane vanredno stanje uzrokovano prirodnim nepogodama ili nepogodama uzrokovanim ljudskim djelovanjem", pojasnio je Čeljo, kazavši da u BiH ima oko 4.000 radioamatera, ali većina njih je u poznim godinama.

Zato je ovaj dan prilika, kaže Čeljo, da se ukaže na problem milenijske generacije koja nema šansu da se bavi informatičko-komunikacijskim tehnologijama jer se radi o takozvanoj on-line generaciji koja je postala samo potrošač informatičkih servisa i proizvoda.

Ocijenio je da ukoliko se BiH ne uključi u proizvodnju i industriju te se ne osiguraju podsticaji za obrazovanje mladih i za razvoj te industrije, moglo bi se doći u situaciju da 2020. godine BiH neće imati konkurentnu snagu na tržištu rada što radioamateri smatraju društvenom krizom.

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu i šef Odsjeka za računarstvo i informatiku Samim Konjicija je podsjetio da je prošle godine osnovan radio klub na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i to je radio-klub koji je prvobitno osnovan 1974. godine te je ovo njihova prva godišnjica okupljanja.

"Ovakav klub prilika je da se nadopune edukativne aktivnosti koje je realiziraju izvan nastave. To je prilika da se steknu praktična iskustva", dodao je uz napomenu da se pod amaterizmom podrazumijeva nekomercijalno korištenje.

Danas je navedeno i da bez standarda i koordinacije ITU-a i njenih članica ne bi postojalo pet milijardi korisnika mobilne telefonije, pet milijardi TV korisnika te gotovo pet milijardi korisnika interneta u svijetu.