Zbog pomilovanja
29

U Sarajevu danas izricanje presude bivšem predsjedniku FBiH Živku Budimiru

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Općinskom sudu u Sarajevu danas će biti izrečena presuda bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru kojeg se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanje odnosno davanje dara ili drugih oblika koristi.
Budimira se tereti da je djelujući s drugim optuženima kao predsjednik Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Riječ je o predmetu koji je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, nakon čega je on prebačen na kantonalni nivo.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva KS Sanjin Bogunić naveo je kako su optužbe dokazali izjavama svjedoka, među kojima su bili i drugi optuženi - Suada Kulosmana, Željka Asića i Armina Kulovca, a koji su priznali krivična djela i sklopili sporazum s Tužilaštvom te osuđeni, osim Petra Barišića za kojim je raspisana potjernica.

U opsežnom izlaganju kazao je kako je Budimir zanemarivao mišljenja sudova i Komisije za pomilovanje FBiH te činjenice da su neki osuđenici već jednom bili pomilovani.

Optužnica je bazirana na dva slučaja koja nisu realizovana jer je Budimir uhapšen.

Odbrana bivšeg predsjednika FBiH tvrdi kako je slučaj montiran i da ima političku pozadinu jer je cilj bio "ukloniti" Budimira s političke scene. I sam Budimir je kazao kako je cijeli proces spektakularnog hapšenja uslijedio nakon što nije htio potpisati rekonstrukciju Vlade FBiH. Naveo je i to kako pomilovanja nije bilo dvije godine prije njegovog dolaska na funkciju predsjednika FBiH, a po odluci tadašnjeg visokog predstavnika.

Njegov advokat Ragib Hadžić zatražio je da se sve tačke optužnice protiv njegovog branjenika odbace, a oduzeti predmeti vrate.