Saradnja
0

U Sarajevu 16. i 17. oktobra 3. konferencija BAM 2009

FENA
Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa, organizirala je za 16. i 17. oktobra u Sarajevu 3. konferenciju BAM 2009 pod nazivom "Evropske smjernice za suradnju biblioteka, arhiva i muzeja".

Glavna tema BAM 2009 posvećena je partnerstvu u digitalnom dobu.

Partnerstvo u izradi zajedničkih projekata ne podrazumijeva samo suradnju ovih triju domena međusobno već i suradnju s drugim institucijama koje mogu unaprijediti razvoj biblioteka, arhiva i muzeja u 21. stoljeću, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Iz ove institucije upozoravaju da biblioteke, arhivi i muzeji ne mogu egzistirati kao osamljena ostrva u društvu, nego njihov opstanak i unapređenje zavise od suradnje s istim ili sličnim institucijama, čiji ciljevi obostrano pomažu i doprinose njihovom razvoju.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici iz BiH, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije.

Pored izlaganja, učesnici će pogledati poster prezentacije nekih od aktuelnih projekata u bibliotekama, arhivima i muzejima.

Partner konferencije je BH Telecom, a suorganizatori su: Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Muzej Sarajeva, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, ICOM BiH, Arhivističko udruženje BiH, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Biblioteka Sarajeva i Bibliotečko-informacioni centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.