Hitno potrebna sanacija
3

U sarajevskom vrtiću gdje boravi 100 djece otpadaju plafoni

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Čitateljka portala Klix.ba)
U nekoliko sarajevskih vrtića uslovi boravka ovih dana su dosegli kritičnu tačku. Prostorije u kojima bi trebala boraviti djeca prokišnjavaju, a dijelovi plafona i zidova otpadaju. Za sada je najkritičnije u vrtiću Kekec u Novom Sarajevu gdje dnevno boravi stotinjak mališana.

Vrtiću je hitno potrebna sanacija, naročito nakon posljednje kiše, kada su prostorije postale potpuno neuslovne za boravak djece. Međutim, u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva kažu da novca za sanaciju nema dok ministarstva na nivou Kantona Sarajevo ili FBiH ne odriješe kesu.

"Mi generalno u JU Djeca Sarajeva imamo problema sa ravnim krovovima, a nakon obilnih padavina u februaru i nakupljanja velikih količina snijega na krovovima došlo je do prokišnjavanja, s tim da je situacija najalarmantnija u Kekecu u ulici Ferde Hauptmana 36. Prije mjesec dana, usljed kiša, u jednoj prostoriji je došlo do prokišnjavanja i svega ostalog što ide uz to. Grupu djece, koja su boravila tu, smo izmjestili, oni sada ne borave tu. Istina, u još dvije prostorije u ćoškovima se voda slijeva niz zidove. Struja u tim prostorijama je isključena. Ono što smo mogli mi smo uradili”, rekla je za Klix.ba direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović.

Naša sagovornica navodi da ustanova na čijem je čelu nema novca da sama sanira vrtiće te da je sudski vještak procijenio da bi za sanaciju Kekeca trebalo osigurati 81 hiljadu maraka.

"Mi čak nismo mogli napraviti ni neku privremenu zaštitu i rješenje, jer kiša konstantno pada i jednostavno ne postoji prilika da se to osuši, što nam dodatno otežava situaciju”, ističe Jovanović-Halilović.

Iz JU Djeca Sarajeva kažu da su, kada je u pitanju konkretno vrtić Kekec, obavijestili i načelnika Općine Novo Sarajevo, a i Ministarstvu obrazovanja i nauke KS su uputili dopis zajedno sa fotografijama objekata koji prokišnjavaju.

"Jučer smo dobili dopis Ministarstva u kojem su nas obavijestili da će tim projektom za vrtić Kekec aplicirati prema Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, koje je odobrilo sredstva za program poboljšanja uvjeta rada odgojno-obrazovnih ustanova. Nadamo se da ćemo od Federalnog ministarstva dobiti taj novac", rekla je Jovanović-Halilović.

Situacija je loša i u nekoliko drugih vrtića u Sarajevu, kao što je odjeljenje na Skenderiji, ali je za obnovu njegovog krova novac izdvojila Gradska uprava. Vrtić Radost u Hrasnici je također u lošem stanju, tamo nema ni grijanja, pa su iz JU Djeca Sarajeva tražili novac od lokalnih vlasti i za njegovo uređenje. Kako kaže direktorica ove ustanove, najviše im i pomažu općine na čijoj teritoriji se nalaze određeni vrtići.