Građani nezadovoljni
118

U sarajevskom parku napravili javni parking, Općina Stari Grad želi povećati budžet

Piše: A. B.
Parking kod At Mejdana (Foto: D. S./Klix.ba)
Parking kod At Mejdana
U sarajevskom naselju Bistrik kod parka At Mejdan postavljena je kućica za naplatu javnog parking prostora. Odavno je poznato da na području općine Stari Grad ne postoji dovoljan broj parking mjesta i da saobraćaj u mirovanju predstavlja problem.

Redakciji portala Klix.ba javilo se nekoliko građana koji su ogorčeni što se odjednom na mjestu pored parka pojavila naplatna kućica i rampa, jer je riječ o običnom putu.

Građani su naveli i to da je park oduvijek bio predviđen za odmor i rekreaciju, pogotovo djece, a postojanjem parking mjesta na ovom području narušava se i izgled, ali i sama njegova funkcija.

Povodom toga kontaktirali smo i Općinu Stari Grad iz koje su naveli kako je At Mejdan kulturno-historijska zaštićena cjelina te da u sklopu nje nisu dozvoljene nikakve intervencije. Dodali su da se navedeni parking nalazi na javnoj površini uz Miljacku kojom raspolaže Općina Stari Grad i vrši izdavanje korisnicima u različite svrhe.

"U ljetnim mjesecima javna površina se izdaje za postavljanje slobodnostojeće ljetne bašte te postavljanje dječijeg mobilijara (vozići i sl). Istovremeno, jedan dio te javne površine već godinama se bespravno koristi za parkiranje vozila. Dakle, jedino što se sada mijenja je činjenica da će taj parking biti naplaćivan, umjesto što je korišten bespravno", kazali su iz Općine Stari Grad.

Riječ je o šetnici na kojoj je jasno istaknut znak zabrane saobraćanja, ali izgleda da to nije smetalo da se taj prostor iskoristi za parking površinu.

Tako se sat parkinga naplaćuje 2 KM, a iz općine tvrde kako njegovo postojanje smeta samo bespravnim korisnicima koji su na tom mjestu prije besplatno ostavljali svoja vozila.

"Prolaz građanima i dalje je moguć trotoarom uz šetnicu, na kojem su ranije postavljene i klupe. Moramo istaći činjenicu da nikada nije bilo negodovanja javnosti, a ni medija kada se ta javna površina koristila za postavljanje slobodnostojećih bašti i sl. U ljetnim mjesecima će i dalje ostati ista namjena ove javne površine, a namjera Općine Stari Grad je da izdavanje javne površine vrši i u ostatku godine, čime će biti omogućeno ubiranje prihoda po ovom osnovu", istakli su iz Općine Stari Grad.

Nije poznato u čijem je vlasništvu parking, a iz općine su se pozvali na Zakon o privremenom korištenju javnih površina KS.

"Općina Stari Grad ima pravo izdavati javne površine u različite svrhe, između ostalog i za javni parking prostor, što je u skladu i s općinskom Odlukom o privremenom korištenju javnih površina", rekli su iz Općine Stari Grad.