BiH
2

U Sarajevo stižu italijanski eksperti za restauraciju arhivske građe

FENA
Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias najavio je dolazak u Sarajevo dvaju italijanskih eksperata Eugenija Veca i Marije Carlae Sclocchi iz Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju arhivske i knjižne baštine (ICRCPAL), a na inicijativu i uz podršku UNESCO-a te u saradnji s Ministarstvom kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije.

Povod njihovom dolasku je stradanje Arhiva BiH tokom nedavnih demonstracija u Sarajevu.

Ambasador Corrias istaknuo je da je Italija, na inicijativu UNESCO-a i uz snažan podstrek Ministarstva vanjskih poslova (Farnesina) i Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma, odgovorila odmah konkretnim potezom, stavljajući na raspolagnje UNESCO-u i Državnom arhivu BiH iskustvo Centralnog instituta za restauraciju i konzervaciju arhivske i knjižne baštine u Rimu.

"Uvjeren sam da će, zahvaljujući italijanskim stručnjacima koji danas stižu u bh. prijestolnicu, biti moguće osigurati mjere potrebne za spašavanje dijela kulturne baštine BiH", kazao je on.

Ova misija kao odgovor na situaciju hitnosti, procijenit će štetu na Arhivu BiH izazvanu požarom koji je pogodio zgradu Predsjedništva BiH tokom protesta, te dati smjernice za zaštitu arhivske građe oštećene tokom ovih događaja.

Posebice, ova misija će imati za cilj procjenu štete izazvane vatrom na građi iz XIX i s početka XX vijeka, čuvanoj u Arhivu BiH i davanje preporuka u smislu hitnih mjera za njenu restauraciju, kao i u smislu buduće konzervacije i stavljanja na sigurno arhivskog naslijeđa BiH.

Centralni institut za restauraciju i konzervaciju arhivske i knjižne baštine (ICRCPAL) nastao je 2007. godine spajanjem Centralnog instituta za patologiju knjige, osnovanog 1938. i Centra za uvezivačku fotoreprodukciju i restauraciju državnih arhiva, aktivnog od 1963. godine.

Zahvaljujući iskustvu ovih starih i renomiranih institucija, ICRCPAL danas zauzima eminentno mjesto u ovom domenu, o čemu svjedoče njegove sve brojnije i značajnije intervencije u Italiji, ali i inozemstvu, saopćeno je iz Ambasade Italije.