BiH
0

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu promovirano devet doktora nauka

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je uz prigodnu svečanost promovirano devet doktora nauka.

Na čast doktora historijskih nauka promovirana je istraživač-saradnik u Institutu za istoriju u Sarajevu mr. Vera Katz, na čast doktora ekonomskih nauka šef Službe za poduzetništvo i inspekcijske poslove u općini Živinice mr. Fahrudin Fehrić, na čast doktora poljoprivrednih nauka stručni savjetnik u Savjetodavnom poljoprivrednom centru "Gaj" u Mostaru mr. Jadranka Pejičić te na čast doktora šumarskih nauka viši asistent na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mr. Sabina Delić.

Direktor firme Sol Intrernational u Ljubljani mr. Peter Kotar promoviran je na čast doktora tehničkih nauka, djelatnik Fakulteta filozofsko-humanističkih znanosti u Mostaru mr. Iko Skoko na čast doktora žurnalističkih nauka, savjetnik u Vladi Federacije BiH mr. Selim Hasović na čast doktora političkih nauka, dok su na čast doktora medicinskih nauka promovirani viši asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mr. Meliha Pozderac-Memija te također viši asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mr. Ismet Suljević.

Nove doktore nauka i članove njihovih porodica pozdravio je rektor-promotor prof. dr. Mensur Hajro, istaknuvši kako su Bosni i Hercegovini doktori nauka danas potrebniji više nego ikada u obrazovanju, zdravstvu, privredi te drugim oblastima.

Kako je kazao, Evropska unija je, kao jedan od kriterija, usvojila potreban broj doktora nauka na ukupan broj stanovnika. Tako je na 450 miliona stanovnika evropske zajednice potrebno imati 700.000 doktora nauka. Za BiH i njenih oko 4,5 miliona stanovnika potrebno je 7.000 doktora nauka, a naša zemlja je daleko od tog broja.

On je upozorio kako ni država ni privreda u BiH ne ulažu u naučnoistraživački rad. Jedino je Kanton Sarajevo pristupio organizaciji tog rada i za sada osiguralo skromno finansiranje.