Dok u svijetu raste optimizam
0

U regionu najpesimističniji Hrvati, pa Bosanci i Srbi

SRNA
U svijetu ponovo raste optimizam kod ljudi, ali u regionu i dalje preovlađuje pesimizam, u čemu je vodeća Hrvatska, a slijede BiH i Srbija, pokazali su rezultati najnovije međunarodne studije agencije Galup International.

Iz Medium Galupa u Beogradu saopšteno je da se, u odnosu na rezultate studije od prije godinu dana i prvog zaleta svjetske ekonomske krize, može reći da je planeta odahnula i da sa više optimizma očekuje godinu koja je pred nama.

S druge strane, očekivanja u Srbiji i regionu ostaju manje-više nepromijenjena, pa zemlje u regionu ove godine izbijaju na listu vodećih pesimista. 

Pesimizam najviše preovlađuje u Hrvatskoj, gdje 57 posto građana smatra da sljedeća godina neće biti bolja od 2009. Hrvatska je prošle godine bila šesta na ovoj listi (sa 56 posto).

Srbija se i ove godine nalazi na listi 10 zemalja sa izrazito pesimističnim očekivanjima, iako je zabilježila pad negativnih očekivanja od devet posto.

Prošle godine Srbija je bila je na sedmom mjestu (53 posto), a ove godine zauzela je treće mjesto na listi zemalja sa pesimističnim očekivanjima. 

Posmatrano po regionima u svijetu, stanovništvo Južne Amerike je najoptimističnije. 
Dvije trećine (66 posto) ovog kontinenta smatra da će sljedeća godina biti bolja od 2009. Slijede Centralna i Istočna Evropa (52 posto), Sjeverna Amerika i Bliski Istok sa 50 posto. 

U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, Bliski istok i Južna Amerika bilježe najveći rast optimizma, od 29 posto.

Studija o očekivanjima za narednu godinu, koju pod nazivom "Glas naroda - kraj godine" (Voice of the People - End Of Year), krajem svake godine sprovodi Galup internešenel, ove je godine obuhvatila 36.556 ljudi u 33 zemlje širom svijeta.