MUP KS
0

U prvih šest mjeseci 2010. počinjeno manje krivičnih dijela

FENA
Dragan Mioković
Dragan Mioković
Stanje kriminaliteta u Kantonu Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine bolje je u odnosu na isti period prošle godine, kazao je šef Ureda policijskog komesara MUP-a KS-a Dragan Mioković.

On je naveo da je u ovom periodu zabilježeno 3.625 krivičnih djela, što je za 7,1 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

U 931 slučaju (25,7 posto od ukupnog broja) krivična djela su izvršile poznate osobe, a 2.694 ili 74,3 posto prijavljeno je po nepoznatom počiniocu, od kojih je 1.357 (50,4 posto) naknadno rasvijetljeno.

Zabilježeno je i smanjenje krivičnih djela protiv života i tijela, a u prvih šest mjeseci zabilježeno je ubistvo na mah, i to ono u pokušaju pljačke kladionice.

Mioković je naglasio da je poseban fokus policajaca rasvjetljavanje djela po osnovu krađe motornih vozila, koje je već odavno okarakterizirano kao organizirani kriminal.

Naime, u prvih šest mjeseci zabilježena je krađa 428 vozila, dok je 88 ili 20,6 posto je vraćeno vlasnicima.

Međutim, smanjen je broj maloljetničke delinkvencije.

Mioković je također upozorio na podatak da je čak 70 posto počinilaca krivičnih djela poznato policiji i oni su zapravo povratnici u vršenju krivičnih djela.

Postavlja se pitanje čemu rad policije ako će se oni ponovo naći na ulici u vršiti krivična djela, dodao je.

U KS-u je za prvih šest mjeseci evidentirano 96 požara u kojima su tri osobe poginule.

Primjetno je i povećanje samoubistava. Registrirana su 23 ubistva, što je za 11 više nego na isti period prošle godine.

U periodu januar - juni 2010. stanje sigurnosti u saobraćaju je povoljnije nego u istom periodu 2009. Dogodilo se 4.438 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 11 osoba, dok je 446 osoba povrijeđeno (166 ili 27,1 posto manje).

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina i uticaj alkohola.

Nakon što je Mioković iznio statistiku iz ovog izvještaja vijećnicima u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, vijećnici su čestitali policiji, kao i istaknuli da je u svakom slučaju potrebno pooštravanje zakonske regulative da bi se broj krivičnih djela nastavio smanjivati.