BiH
0

U prva četiri mjeseca 2007. u FBiH četiri puta više požara nego lani

FENA
Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) održao je danas vanrednu sjednicu zbog povećanja broja šumskih požara te donio naredbu o organiziranju i provođenju preventivne zaštite od požara.

Prema podacima Federalne uprave Civilne zaštite (FUCŽ), u prva četiri mjeseca ove godine na području FBiH zabilježen je 301 požar, što je četiri do pet puta više u odnosu na prethodne godine. Od tog broja je sedam požara na objektima, a 294 su požari otvorenog prostora (šume, šikara, makija i dr.) s opožarenom površinom od 552,15 hektara.

„Porast broja požara je rezultat ne samo prirodnih okolnosti nego prije svega subjektivnih slabosti, od općinskih organa za upravu i općinskih službi civilne zaštite, do pravnih subjekata koji gazduju šumama i slabe koordinacije između svih nositelja ovog posla“, kazao je na vanrednoj sjednici na Stupu načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite Alija Tihić.

U raspravi je uzeta u obzir procjena o toplijem vremenu u ovoj godini, s više sunčanih dana, pa je predviđena i mogućnost pojave većih katastrofa nego što je to bilo dosad.

FŠCZ je naredio svim resornim službama i upravama da poduzmu preventivne mjere, prije svega na sprječavanju nastajanja požara, te da ih ukoliko i nastanu što prije ugase. Preventivne mjere podrazumijevaju upozorenje građanima i provođenje sankcija prema onima koji nezakonito pale šume.

„Većina ovih požara je nastala, prije svega, zbog nepažnje građana“, kazao je Tihić, dodajući da je u više od 90 posto slučajeva uzrok požarima ljudska nepažnja.

Požara u ovoj godini nije bilo jedino u Posavskom kantonu. U Unsko-sanskom kantonu u požarima su smrtno stradale dvije osobe, i to u dvije privatne kuće, a jedna osoba je stradala u požaru na području općine Teočak.

U Federalnom štabu Civilne zaštite naglašavaju da je broj požara u kantonima pet do deset puta veći nego lani.

Zbog toga je zaključeno da FUCZ inicira aktivnosti oko donošenja novog federalnog zakona o zaštiti od požara.

U programu rada Vlade FBiH je inače utvrđeno da FŠCZ do septembra pripremi nacrt tog zakona kako bi ga Vlada mogla usvojiti u oktobru ili novembru i uputiti kao prijedlog na parlament do kraja godine.

„Sada primjenjujemo prijeratne propise iz 1987. Moramo to uvesti u sistem, jer civilna zaštita provodi mjere zaštite od požara i dio je ukupnog sistema zaštite i spašavanja. Mislim da ćemo novim zakonom te stvari regulirati i sankcionirati“, kazao je načelnik Tihić.