BiH
8

U Prijedoru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

FENA
Prijedor
Prijedor
Postavljanjem instalacije na glavnom gradskom trgu u Prijedoru, koja ima za cilj skretanje pažnje javnosti na problem nestalih stanovnika ovog grada, danas je u Prijedoru obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih osoba.

Jedan od inicijatora ovog događaja iz Udruženja Prijedorčanki "Izvor" Edin Ramulić kazao je Feni da su danas, kao i ranijih godina, htjeli prije svega građanima Prijedora da pokažu da je još uvijek veliki broj nestalih osoba, te "da je to skoro svaki deseti koji se traži u BiH".

"Današnju instalaciju je organizirala grupa članova porodica nestalih i građani koji su se priključili. Donijeli smo zemlju iz Jakarine kose, masovne grobnice na lokalitetu Prijedora na kojoj je u toku ekshumacija, te gdje su već 2001. godine pronađena 323 tijela", kazao je Ramulić.

Naveo je da su u sklopu ove instalacije ispisani nazivi i još devet pronađenih masovnih grobnica s ovog područja sa 50 i više tijela, od jame Lisac koja je imala 50 tijela pa do Tomašice u kojoj su do sada pronađena, odnosno ekshumirana 393 tijela.

Pojasnio je da je vizuelno to izgledalo kao ekshumacija jedne masovne grobnice, s tim da su se iz te "grobnice" vidjela imena do sada pronađenih devet masovnih sa 50 i više tijela.

"Naša poruka je bila prije svega ljudska i poziv ljudski da se građani Prijedora solidariziraju i suosjećaju s onima koji su izgubili svoje najmilije i koji ne mogu da nađu smiraj zato što još uvijek tijela njihovih najmilijih nisu pronađena", kazao je Ramulić, koji još uvijek traga za nestalim bratom i drugim članovima porodice.

Naveo je da instalacija prikazuje i imena 693 nestala Prijedorčana kojima još uvijek traže ili dijelove tijela ili kompletne skeletne ostatke.

"Jedan dio instalacije je bio posvećen nestalim osobama, a drugi dio onima čiji su posmrtni ostaci već pronađeni i ekshumirani", kazao je Ramulić.