Zbog snježnih nanosa i lavina
0

U prekidu saobraćanje na većini dionica magistralnih puteva

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva M-20 Gacko- Tjentište, M-17.3 Stolac-Neum i M-18 Sarajevo-Foča (Sarajevo-Trnovo i Dobro Polje-Miljevina), kao i put od GP Hum/Šćepan Polje ka unutrašnjosti Crne Gore.

Zbog novih snježnih padavina na svim putevima u našoj zemlji saobraća se otežano i usporeno, a i vidljivost je u pojedinim krajevima smanjena zbog intenzivnih padavina.

Ugaženog snijega na kolovozu ima do 5 cm, a dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Ekipe putne operative održavaju prohodnost puteva, ali je njihov rad otežan zbog intenzivnog snijega.

Upozoravaju se vozači da je zbog izrazito niskih temperatura usporeno djelovanje posipnog materijala, te se iz BIHAMK-a apeluje da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Na širem području Stoca pada ledena kiša, a na području Neuma i Ravnog za saobraćaj su zatvoreni svi regionalni i lokalni putevi. Za sav saobraćaj zatvoren je i regionalni put R-408 Glamoč-Drvar.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.