BiH
0

U petak počinje predizborna kampanja

Sarajevo-x.com
Sutra, 5. septembra tekuće godine formalno počinje predizborna kampanja za lokalne izbore zakazane za 5. oktobar. Ukupan broj birača u Centralnom biračkom spisku je 3.240.127.

Centralna izborna komisija jučer je upoznala javnost sa pravilima ponašanja političara u izbornoj kampanji.

Posebno je skrenuta pažnja na korištenje jezika mržnje, navođenje na ili podsticanje nasilja i širenje mržnje, te je isto strogo zabranjeno. Kazna za te slučajeve varira od novčanih kazni čak i do 10.000 KM, uklanjanja kandidata s liste pa sve do poništenja ovjere političkog subjekta.

Također, od sutra ACIPS će početi sa nadgledanjem predizbornih aktivnosti vodećih političkih stranaka koje učestvuju na lokalnim izborima 2008. godine. Dnevno će se pratiti javni istupi predstavnika/ca 12 političkih stranaka: SDA, S ZA BIH, BPS, SDS, SNSD, PDP, HDZ, HDZ 90, HSP, SDP, Naša stranka, NS RZB u printanim i elektronskim medijima.

Cilj projekta je analizirati koliko se političari u svojim javnim istupima tokom kampanje bave stvarnim problemima i potrebama građana, a koliko se bave retorikom i ispraznim pričama. Neki od problema na koje će se obratiti pažnja su: radna mjesta, mladi, obrazovanje, zdravstvo, siromaštvo, javni prijevoz, zaštita okoliša i drugo.