BiH
0

U Općini Stari Grad riješeno 80 posto zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje

FENA
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Sarajevska Općina Stari Grad zaprimila je oko 6.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, od prve legalizacije koja se provodila 1999. godine pa do kraja 2012. godine, a od tog broja riješeno je ukupno 80 posto predmeta, rečeno je Feni u Službi za urbanizam Općine.

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo prošle godine produžila do 31. decembra 2012. rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata, uključujući i one izgrađene do 30. juna prošle godine, Općina Stari Grad je zaprimila 1.261 zahtjev za legalizaciju.

"Glavni problem kod legalizacije objekata su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, objekti u vodozaštitnim zonama, u zonama zaštićenih područja, zonama saobraćajne i energetske infrastrukture, zonama klizišta, prirodnog i graditeljskog naslijeđa, uključenje komšija u postupak, nepostojanje provedbeno-planske dokumentacije", kažu u Općini Stari Grad.

Na listi evidencije bespravne gradnje u Starom Gradu je i 1.270 objekata koji spadaju pod inspekcijski nadzor, prema informacijama Službe za inspekcijske poslove ove Općine.

"To su pored bespravnih objekata i druge vrste bespravnih gradnji kao što su nadstrešnice, balkoni, terase, stepenice , dakle sve vrste gradnje za koje se vodi inspekcijski postupak", kažu u Općini Stari Grad.