BiH
0

U Općini Novi Grad svečano otvoreno digitalno kino

Klix.ba
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je svečano otvoreno prvo digitalno kino "Novi Grad".

Otvaranje prvog kina u Novom Gradu ozvaničio je općinski načelnik mr. Semir Efendić u prisustvu brojnih zvanica, nakon čega je premijerno prikazan filmski hit "47 Ronina", sa Keanuom Reevesom u glavnoj ulozi.

Općina Novi Grad Sarajevo obezbjedila je filmsko projekcijsko platno i novu savremenu digitalnu opremu koja omogućava projekcije svih novih filmskih naslova u potpuno istoj tehnici i paralelno kao i u drugim modernim kinima (multipleksima).

Stanovnici novogradske općine i Sarajeva moći već od sutra 27. decembra u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo gledati popularne filmske naslove.

"Sretan sam da našim građanima imam priliku staviti na raspolaganje prvo kino u općini Novi Grad koja je zvanično i najmnogoljudnija u BiH. Smatram da će ovo kino u značajnoj mjeri popraviti kvalitet života naših građana. Zbog lokacije na koju mogu doći i pješice, pristupačnih cijena i kvalitetnog programa, koji će pratiti svjetske trendove, kino će sigurno biti nešto novo u životu svih naših građana. Općina je u toku ove godine izvršila nabavku najmodernije kino-opreme koja se koristi širom svijeta, čime su obezbijeđeni najkvalitetniji zvuk i slika. Ovo je jedno od rijetkih kina koje je prešlo na digitalnu tehniku u BiH", kazao je Efendić.

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Ivica Šarić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je kino otvoreno upravo u općini Novi Grad.

"Pobornik sam decentralizacije kulturnih i sportskih zbivanja, jer zašto bi sve moralo biti u centru grada kada imamo općinu sa najviše stanovnika u BiH. Nadam se da je ovo samo početak novih kulturnih sadržaja u ovoj općini", riječi su ministra Šarića.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra čestitao je načelniku Efendiću i njegovim saradnicima na projektu, koji je realiziran u trenutku kada se širom BiH, kina i domovi kultura zatvaraju.

"Ovo je jedan putokaz za sve stanovnike Novog Grada, ali i BiH kako kultura može da živi i kako jedna nova mlada generacija može da odrasta i da bude sklonjena sa ulice. Svaki odlazak u kino je za mene kao jedna pročitana knjiga", istakao je Purivatra, dodajući da su Općina Novi Grad i SFF kroz zajedničku saradnju napravili jedan veliki iskorak, koji je rezultirao velikom posjećenosti filmskih projekcija tokom ovogodišnjeg SFF-a u Novom Gradu.

Pored popularnih filmskih naslova u planu je da se kino-programom obuhvate i filmovi iz evropske i domaće kinematografije, te obogate ostalim sadržajima, poput dokumentarnih i filmova za djecu i mlade kao i organizovanjem ostalih kulturno-zabavnih i umjetničkih sadržaja.